Fransk eks-økonomiminister stiller op som præsident

38-årig omstridt eksminister fra Francois Hollandes regering stiller op i Frankrigs præsidentvalg.

Frankrigs tidligere økonomiminister Emmanuel Macron, stiller op som kandidat ved næste års franske præsidentvalg i april. I sine to år som økonomiminister i præsident Francois Hollandes regering gik Macron direkte op imod ortodoks socialistisk økonomi, og han satte spørgsmålstegn ved 35 timers ugen. Scanpix/Philippe Lopez Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Frankrigs tidligere økonomiminister Emmanuel Macron stiller op som kandidat ved næste års franske præsidentvalg.

Den 38-årige tidligere bankmand forlod tidligere år sit job som økonomiminister i den socialistiske regering. Det gjorde han for at stifte sin egen politiske bevægelse kaldet En Marche ("Fremad").

Macron opnåede på kort tid stor popularitet som økonomiminister, men iagttagere mener ikke, at han store chancer for at gøre sig gældende for alvor i valgkampen - blandt andet fordi han kun er 38 år.

I sine to år som økonomiminister i præsident Francois Hollandes regering gik Macron direkte op imod ortodoks socialistisk økonomi, og han satte spørgsmålstegn ved 35 timers ugen.

Hans erhvervsvenlige linje har provokeret mange på den traditionelle venstrefløj, og ved et politisk møde kastede fagforeningsfolk æg efter ministeren.

Nogle har nedladende kaldt ham "iværksætterpolitikeren".

Men politisk modstand har ikke svækket Macrons ambitioner.

I april lancerede Macron en ny politisk bevægelse, som han kalder "Den Store March".

Efter sin afgang sagde Macron i en tale til de ansatte i ministeriet, at han har sagt sit job op for at fokusere på at stille en "diagnose" på Frankrigs problemer.

- Jeg er fast besluttet på at gøre, hvad jeg kan, så vores værdier, idéer og handlinger kan forvandle Frankrig allerede næste år, sagde han.

I flere måneder har der været spekulationer i franske medier om, at han måske vil stille op i konkurrence mod socialisten François Hollande og Nicolas Sarkozy og Alain Juppé på højrefløjen.

Macron appellerer mest til midtervælgerne og knap så meget til mange af venstrefløjens vælgere.

Det franske præsidentvalget holdes over to runder i april og maj næste år. Første runde finder sted 23. april 2017.

/ritzau/AFP