Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Resultatet kom endnu en gang bag på meningsmålingsinstitutterne, da franskmændene søndag i stort tal stemte ved første runde af primærvalget i det konservative parti, Les Républicains. Men modsat de seneste måneders tendens i international politik var det ikke for at bakke op om det mest radikale bud på et opgør med status quo.
Tværtimod blev den kandidat, der med sin hårde linje i debatten om franskhed, immigration og islam ligner USAs nye præsident Donald Trump og Brexit-lederen Nigel Farage mest, sorteret fra. Tidligere præsident Nicolas Sarkozy måtte nøjes med en ydmygende tredjeplads. I stedet blev aftenens overraskende sejrherre François Fillon, der ifølge det borgerlige Frankrigs talerør par excellence - avisen Le Figaro - repræsenterer »den rolige højrefløj«.
Meningsmålingerne havde ellers sat scenen til en tvekamp mellem Sarkozy og Bordeaux’ borgmester Alain Juppé samt deres mildest talt forskellige synspunkter i den centrale debat om islam: Mens den ene vil forbyde burkinien og lade muslimske børn nøjes med pommes frites, hvis de ikke vil spise svinekød i skolekantinen, argumenterer den anden for ideen om en »lykkelig« franskhed, der sagtens kan rumme religiøse minoriteters tøj- og kostvaner.
Samtidig var det ventet, at et stort fremmøde ville skade Sarkozy og være en fordel for Juppé. Mange af de hele fire millioner deltagere i primærvalget var givetvis også mødt op for at stemme den tidligere præsident hjem og ud af fransk politik. Det var bare ikke for at støtte Bordeaux-borgmesterens centrumsorienterede bud på moderne borgerlighed men derimod Fillons mere klassiske konservatisme.
Fillon, der var premierminister under Sarkozy, fik godt 44 pct. af stemmerne i første runde mod Juppés små 29 pct. En kæmpesejr, der blev sikret i kampagnens slutspurt, hvor han fremstod som et alternativ til såvel Sarkozys forsøg på at overhale Front National højre om som den 71-årige Juppés bedstefaderlige tolerance.
Fillon har en skarpere profil i værdidebatten og ikke kun i forholdet til islam. Han har også bejlet til den vigtige gruppe af katolske vælgere med forslag om en revision af den nuværende socialistiske regerings lov om homoseksuelt ægteskab, især hvad angår retten til adoption. Internationalt går han ind for et tættere forhold til Vladimir Putins Rusland, hvilket tiltaler de såkaldt ”suverænistiske” kræfter på højrefløjen.
Som erklæret fan af den tidligere britiske premierminister Margaret Thatcher er Fillon stærkt liberal i den økonomiske politik. Men ikke ret meget mere end Juppé. Og debatten mellem de to forud for primærvalgets anden og afgørende runde på søndag, kommer formentlig især til at handle om værdispørgsmål.
Fillon er i sagens natur storfavorit, også fordi hovedparten af de slagne kandidater – heriblandt Sarkozy – nu bakker op om den tidligere premierminister. Juppé nægter imidlertid at give op og lover kamp til stregen. Men medmindre de to finalister pludselig glemmer deres gentleman-manerer, bliver det i form af en ædel kappestrid på ideer uden nævneværdig mudderkastning og personangreb.
Det borgerlige Frankrig har valgt satse på »den rolige højrefløj« i forsøget på at generobre Élysée-palæet og dæmme op for Marine Le Pens fremadstormende Front National.