Frankrigs muslimske helt

»Det var ikke jøder, men medmennesker, jeg hjalp,« siger Lassana Bathily, muslimsk malier, om sin indsats under gidseldramaet i en kosherbutik i Paris. Tirsdag modtager han sit franske statsborgerskab som tak.

Lassana Bathily holdt hovedet koldt under terrorangrebet på et koshersupermarked i forrige uge og belønnes nu med et fransk statsborgerskab for sin dåd.Han var blandt tilhørerne, da USAs udenrigsminister, John Kerry, og Paris-borgmester Anne Hidalgo holdt pressemøde på rådhuset i Paris i fredags. Foto: SIPA Fold sammen
Læs mere

BARCELONA: Ofrene er, desværre, talrige. Det samme gælder for skurkene. Derimod er det sværere at få øje på oplagte helte i den uhyggelige historie om forrige uges terror i Frankrig.

Man kunne pege på de franske specialstyrker, der nedkæmpede terroristerne ved at skyde først og spørge bagefter, hvilket naturligvis eliminerede problemet, men måske også adgangen til vigtig information.

Eller man kunne hylde de fire millioner franskmænd, som uden frygt og optændt af demokratisk passion forrige søndag gik på gaden for at protestere mod volden og kæmpe for ytringsfriheden.

Men hvis vi ved heltemod forstår en enkelt persons vilje til at sætte sit liv på spil for andre samt vise en handlekraft, der får afgørende betydning, ja, så er der – så vidt vides – ikke andre kandidater end Lassana Bathily.

Den unge muslimske malier gemte under forrige fredags gidseldrama i et jødisk supermarked 15 kunder i butikkens kølerum, hvilket var med til at redde deres liv. Bagefter lykkedes det ham at flygte og forsyne politiet med vigtige oplysninger forud for befrielsesaktionen nogle timer senere.

En acte de bravoure, der har gjort indtryk på såvel den hårdkogte chef for specielenheden RAID som Israels ikke mindre ublødsødne premierminister, Benjamin Netanyahu, og som tirsdag bliver belønnet med et funklende fransk statsborgerskab.

Indtil 9. januar var Lassana Bathily blot endnu en ung afrikaner blandt de hundred-tusinder, som – med større eller mindre held – forsøger at skabe sig en bedre fremtid i Frankrig. Han blev født i Malis vestlige Kayes-region i 1990 og sluttede sig som 16-årig til sin far, som forinden var emigreret til det afrikanske lands tidligere kolonimagt.

De første år uden papirer var hårde. Bathily, som ikke kunne bo hos faderen, var indkvarteret i en såkaldt foyer de travailleurs migrants – en slags officiel indvandrerghetto.

Men i stedet for som mange af sine jævnaldrende at ryge ud i småkriminalitet udnyttede han tiden til at tage en, ifølge sin gamle lærer, fornem EUD-uddannelse som fliselægger med speciale i mosaik.

Da Lassana Bathily i 2011 fik opholds- og arbejdstilladelse, sagde han imidlertid ja til jobbet som medhjælper i Hyper Casher, der forsyner jøderne i det østlige Paris med koshervarer. Et job som i mere end én forstand viste sig at være det rigtige. Både for ham selv – »kollegerne er som min anden familie, og vores forskellige religioner har aldrig været et problem« – og for de kunder, hvis liv han fire år senere var med til at redde.

Halvanden time i håndjern

Da jihadisten Amedy Coulibaly, der ved et bizart skæbnetræf også har rødder i Mali, dukkede op og begyndte at skyde løs, befandt Lassana Bathily sig i butikkens underetage. Han har forklaret, hvordan det under den kaotiske og blodige start på gidseldramaet lykkedes ham at guide 15 kunder – heriblandt en mor med sit spædbarn – ned ad trappen, uden at Coulibaly opdagede det.

Her gemte Bathily dem i et par lagerrum efter at have slukket for kølemekanismen.Den unge malier havde desuden udtænkt en evakueringsplan via supermarkedets vareelevator, og da ingen af kunderne turde følge med, flygtede han selv. Udenfor tog politiet imidlertid først Lassana Bathily for en mulig terrorist, og han måtte tilbringe halvanden times kostbar tid i håndjern, før det lykkedes ham at få betjentene i tale.

Da de endelig begyndte at høre efter, kunne Lassana Bathily fortælle om Coulibalys bevæbning, gidslernes antal samt ikke mindst tegne en grundplan over butikken. Oplysninger, der var medvirkende til, at kun gidseltageren blev dræbt under den efterfølgende befrielsesaktion.

Et jødisk kølerum vendt mod Mekka

»Jeg er praktiserende muslim, og det kølerum, kunderne gemte sig i, bruger jeg normalt til at bede i. Men det var ikke jøder, jeg hjalp med at redde, det var medmennesker. Jøder, kristne og muslimer – vi er alle i samme båd,« forklarede Lassana Bathily til franske BFMTV dagen efter gidseldramaet.

På det tidspunkt var kravet om, at han som minimum skulle belønnes med et fransk statsborgerskab allerede begyndt at cirkulere på internettet. Siden har 340.000 franskmænd skrevet under på, at han desuden bør tildeles den fornemme orden Æreslegionen. Og selv om Bathily naturligvis er glad for, at hans ansøgning om at blive franskmand nu imødekommes, virker han mest opsat på at genoptage sit arbejde. Samt, ikke mindst, at få fred for medierne.

Et budskab benytter han imidlertid muligheden at viderebringe i alle sine interview. Nemlig at terroristerne »ikke er muslimer, men banditter«, og at hans religion, islam, ikke er baseret på deres ideer og endnu mindre deres handlinger.

Det er et lige så enkelt som omdiskuteret budskab i den rødglødende debat, som terrorhandlingerne har fyret op under – men Lassana Bathilys personlige heltemod giver hans ord en særlig vægt.