Frankrigs Macron mødes med Putin i næste uge

Ifølge den franske præsidens kontor kommer Ruslands præsident, Vladimir Putin, til Frankrig 29. maj.

Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, mødes den 29. maj med Ruslands præsident. Vladimir Putin, på Versailles-slottet nær Paris. Reuters/Philippe Wojazer Fold sammen
Læs mere

Frankrigs nye præsident, Emmanuel Macron, skal mødes med Ruslands præsident, Vladimir Putin, i Paris 29. maj, oplyser præsidentens kontor.

De to præsidenter mødes på Versailles-slottet nær Paris for navnlig at tale om Ukraine og Syrien.

Mødet er arrangeret, så det falder sammen med en stor udstilling om den russiske zar Peter den Stores besøg i Frankrig i 1717. Udstillingen markerer 300 år med diplomatiske forbindelser mellem Frankrig og Rusland.

Ruslands forhold til Frankrig og det øvrige EU har været nedfrosset siden 2014, da Rusland annekterede den ukrainske halvø Krim og støttede prorussiske oprørere i Ukraine.

Macron og Putin talte i telefon sammen i sidste uge om kriserne i Ukraine og Syrien.

Da Putin lykønskede Macron med sejren ved det franske præsidentvalg tidligere i denne måned, sagde han, at det er vigtigt for Frankrig og Rusland at overvinde gensidig mistillid.

»Vi er parate til opbyggeligt samarbejde - bilateralt og globalt, hed det i det russiske telegram.«

I februar oplyste generalsekretæren i Macrons parti, at man i stigende grad blev udsat for angreb og bagvaskelse i russiske medier.

»Russiske hjemmesider forsøger at hjælpe mere prorussiske politikere i Frankrigs valgkamp,« sagde generalsekretær Richard Ferrand.

Macrons modstander i valgkampens anden runde, Marine Le Pen, har helt åbent erkendt, at hun beundrer Vladimir Putin. Hun mødte Ruslands præsident under den franske valgkamp.

Mens Le Pen under valgkampen opfordrede til tættere franske relationer med Rusland og accepterede Moskvas annektering af Krimhalvøen fra Ukraine, så var Macron optaget af at forstærke forholdet mellem Frankrig og Tyskland og således styrke EU.