Frankrigs indre svinehund knurrer

Protesterne mod en ny lov om homoseksuelle ægteskaber har givet højreekstreme grupper i Frankrig blod på tanden. Ugers hetz krævede midt på ugen det første dødsoffer, da skinheads dræbte en antifascist.

Venstreorienterede over hele Frankrig er i oprør, efter at den kun 18-årige Clément Méric blev dræbt af en gruppe skinheads i Paris. De højreekstreme grupper i Frankrig er blevet meget synlige og aktive efter vedtagelsen af en lov, der giver homoseksuelle ret til ægteskab. På banneret med et profilbillede af den dræbte står der »Clement M. blev myrdet af fascister. Vi hverken glemmer eller tilgiver«. Fold sammen
Læs mere
Foto: REMY GABALDA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er desværre langt fra første gang, at sammenstød mellem højreekstreme skinheads og venstreorienterede antifascister ender i en tragedie. Hverken i Frankrig eller i andre europæiske lande. Og under normale omstændigheder ville drabet på Clément Méric formentlig også kun have vækket den almindelige afsky, man altid må føle, når en knægt på 18 år bliver tæsket til døde.

Men omstændighederne er ikke normale i Frankrig for øjeblikket. Forårets massive demonstrationer mod en lov om homoseksuelle ægteskaber, der flere gange er endt med voldsepisoder og hærværk, har bogstavelig talt givet en række højreekstreme grupper blod på tanden. Mindst 250 er de seneste uger blevet anholdt for trusler og fysiske overgreb mod bøsser og andre mindretalsgrupper.

Og i en politisk atmosfære, der i avisen L’Humanités leder forleden blev beskrevet som »kvalmende«, har det længe lignet et spørgsmål om tid, før det gik helt galt. Og ganske rigtigt: Onsdag aften røg Clément Méric og et par venner fra gruppen l’Accion antifasciste under en indkøbstur i klammeri med skinheads uden for et stormagasin i det centrale Paris. Slagsmålet varede kun et øjeblik. Så havde et par voldsomme knytnæveslag med knojern fældet den spinkle politologistuderende, der nogle timer senere døde af sine kvæstelser.Foreløbig er syv skinheads – heriblandt den formodede gerningsmand til det dræbende slag – blevet anholdt i forbindelse med drabet. Adskillige af dem tilhører ifølge de franske medier organisationen Jeunesses nationalistes révolutionnaires (JNR), der ledes af den erklærede nynazist Serge Ayoub. Det har fået flere ledende politikere at kræve langt mere håndfaste metoder end dem, politiet hidtil har brugt over for såvel JNR som andre højreekstreme organisationer.

»Vi bliver nødt til at slå hårdt ned på disse grupper, som gennem længere tid har udfordret den offentlige orden,« lyder det eksempelvis fra præsident François Hollande.

Le Pen trukket offside

Andre venstrefløjspolitikere går skridtet videre og trækker en direkte linje fra drabet tilbage til de seneste måneders demonstrationer mod ægteskabsloven. Lederen af det rødgrønne Parti de gauche, Jean-Luc Mélenchon, mener endog at vide, at de anholdte skinheads desuden har forbindelse til det etablerede højrefløjsparti Front National (FN).

Såvel FN-lederen Marine Le Pen som repræsentanter for antiægteskabsbevægelsen har i sagens natur protesteret mod anklagerne. Samtidig advarer respekterede stemmer i debatten, heriblandt avisen Le Monde, mod at slå de hundredtusinder af franskmænd, som deltog i demonstrationerne, i hartkorn med en håndfuld skinheads fra en ubetydelig organisation.

Når ekstremisterne er gået i offensiven hænger det imidlertid nøje sammen med, hvad der sker på den etablerede højrefløj, mener historikeren Nicolas Lebourg med henvisning til bl.a. splittelsen i det tidligere regeringsparti Union pour un Mouvement Populaire (UMP).»Vi har set, hvordan parlamentsmedlemmer fra UMPs strammerfløj åbenlyst hyldede Dominique Venner (en højreekstremist som for nylig begik selvmord i protest mod loven om homoseksuelle ægteskaber, red.). I forbindelse med protesterne er der opstået en stiltiende alliance mellem den etablerede og den ekstreme højrefløj henover hovedet på Marine Le Pen,« siger Lebourg, der er tilknyttet universitetet i Perpignan, til Libération.

Le Pens forsøg på at rydde op i sit parti for at fremstå som mere stueren har nemlig paradoksalt nok været med til at styrke den alleryderste højrefløj. Udrensede ekstremister, der tidligere forholdt sig relativt roligt inden for rammerne af FN, har nu sluppet håndbremsen, vurderer historikeren.

Medierne har et ansvar

Derfor kan man også tvivle på, om den rette løsning er den illegalisering af de mest ekstreme grupper, som der nu er lagt op til. Under alle omstændigheder er bekæmpelsen af deres vold og den hadefulde diskurs ikke kun politikernes ansvar, påpegede regeringens talskvinde, Najat Vallaud-Belkacem, forleden i et TV-interview.

»I journalister burde indse, hvor farligt det er at give taletid til en mand som Serge Ayoub eller andre fra disse grupper, som bruger den til at overbevise svage sjæle om ideer, der er utålelige i et demokrati,« sagde Vallaud-Belkacem.

Det var disse ideer, som 18-årige Clément Méric havde sat sig for at bekæmpe. En video optaget i forbindelse med en af forårets protester mod ægteskabsloven viser, at det bl.a. foregik som stilfærdig – omend maskeret – deltager i en moddemonstration og bag et banner med påskriften »Homofobi dræber«. På stedet, hvor han onsdag aften faldt døende om, havde en kammerat dagen efter skrevet: »Fascisterne skal ud af vores liv«. Man kan frygte, at det kommer til at foregå mindre fredsommeligt.