Frankrigs homonationale front

Outingen af Marine Le Pens næstkommanderede har fyret op under debatten om de homo­seksuelles voksende indflydelse i Front National.

Front Nationals leder, Marine Le Pen, og hendes næstformand, Florian Philippot, fik sig et lille glas, da de 22. december var på julemarked ved Champs Elysees i slutningen et år, hvor blandt andet afsløringen af næstformandens homoseksualitet har givet andledning til debat og tænders gnidsel i det fremadstormende nationalistparti. Fold sammen
Læs mere

BARCELONA: 2014 blev et godt år for det franske sladderblad Closer. Dyrt, ganske vist, for afsløringerne af først præsident François Hollandes utroskab med en kendt skuespillerinde og senest Front National-lederen Florian Philippots homoseksualitet har foreløbig kostet omkring 40.000 euro i tabte erstatningssager. Men det er blevet opvejet af en masse ekstra solgte eksemplarer samt, ikke mindst, bevidstheden om at have været med til sat sætte en politisk dagsorden, der rækker langt ud over bladets sædvanlige læserskare i det lyserøde segment.

Det gælder i særdeleshed for den temmelig suspekt timede paparazzi-reportage om Philippot på amourøs weekend i Wien med en anden mand. Closers eftertrykkelige outing af Front Nationals næstformand ramte nemlig kioskerne få timer før, Marine Le Pen på et pressemøde midt i december præsenterede sin seneste »signing« – den tidligere konservative toppolitiker og åbenlyse bøsserettighedsforkæmper, Sébastien Chenu. En totrinsraket, der har bragt den længe ulmende interne debat om de homoseksuelles voksende indflydelse i Frankrigs fremadstormende højrenationale parti op til overfladen.

 

Homofobisk afskedssalut

Det ville være uretfærdigt at betegne Front National som direkte homofobisk, mens Jean-Marie Le Pen endnu stod i spidsen for partiet. Den nuværende leders far blandede sig, som han plejede at sige, ikke i, hvad der foregik bag medlemmernes buksegylp. Men han holdt sig heller ikke tilbage med at fyre hetero-lumre vittigheder af i sine taler, og han var altid lydhør over for partiets ultrakatolske fraktion.

Siden Marine Le Pen i 2011 tog over, har hun arbejdet målrettet på at fremstå som stueren over for langt bredere vælgergrupper. En hegemonisk ambition, der bl.a. kommer til udtryk i en – på nogle områder – mere tolerant værdipolitik, og som har fået dele af den gamle garde til at forlade partiet. Heriblandt det tidligere medlem af terrororganisationen OAS, Roger Holeindre, der sagde farvel til partistifteren med følgende afskedssalut:

»Din datter omgiver sig kun med bøsserøve, og det bryder jeg mig ikke om.«

Samtidig har der blandt det store flertal, som valgte at blive i partiet, længe været murren i krogene over en angivelig homoseksuel lobby og dens indflydelse på partiets linje i vigtige værdipolitiske sager.

Blød kurs over for homoægteskab

Her giver man Philippot skylden for, at Marine Le Pen har valgt at holde sig på diskret afstand til protestbevægelsen »Manif pour Tous«, der i 2013 og 2014 adskillige gange samlede hundredtusinder til demonstrationer mod den socialistiske regerings lov om homoseksuelt ægteskab. Og irritationen blev ikke mindre, da næstformanden hævdede, at Front Nationals vælgere er delt lige over i spørgsmålet.

Blandt de mange fremtrædende medlemmer, der offentligt har kritiseret Marine Le Pens gay-venlige linje, er bl.a. hendes stadig mere populære niece Marion Maréchal-Le Pen og lederen af partiets ultrakatolske fraktion, Bruno Gollnisch. Sidstnævnte erklærede sig »ekstremt overrasket, for ikke at sige bestyrtet« forud for præsentationen af Sébastién Chenu, og han er langtfra den eneste, der opfatter den homoseksuelle aktivists indtog i partiet som en provokation.

Eksempelvis lykkedes for det for det katolske webmedie Le Salon beige at lægge Front Nationals telefoncentral ned i et par timer, da det opfordrede sine læsere til at ringe og protestere mod den »politiske, moralske og kulturelle fejl«.

Homonationalisme

Meget tyder på, at også outingen af Philippot i Closer har forbindelse til den interne strid i og omkring partiet, hvilket imidlertid ikke har fået Marine Le Pen til at rokke sig en milimeter. Blandt andet fordi hendes standhaftighed langtfra kun handler om frisind, men nok så meget om strategi.

Modsat Le Salon beige er hun overbevist om, at der kan scores afgørende politiske point at forsvare, eller i det mindste ikke at modarbejde, de homoseksuelles rettigheder. Dels fordi en mere traditionel og katolsk linje ville skubbe mange seksuelt tolerante franskmænd væk. Dels, og især, fordi den gay-venlige linje kan bruges offensivt i Front Nationals absolutte mærkesag, debatten om Frankrigs mange muslimske indvandrere.

»Jeg hører flere og flere historier om, hvordan man i visse kvarterer ikke længere kan gå i fred, hverken som kvinde, homoseksuel, jøde eller for den sags skyld franskmand og hvid,« hævdede Marine Le Pen allerede for år tilbage under et valgmøde i Lyon.

Ved at indskrive de homoseksuelle blandt ofrene for indvandrerbøller og islamister udvider hun platformen for sin kulturkamp. Det kaldes homonationalisme, og selv om ideen byder mange af Front Nationals ledere og græsrødder imod, vil de næppe tage et åbent opgør med Marine Le Pen om den. I hvert fald ikke så længe hun ifølge meningsmålingerne er favorit til at blive Frankrigs næste præsident.