Frankrig vil begrænse indvandring: Indfører kvoter og sløjfer gratis lægehjælp

Færre skal søge til Frankrig af økonomiske årsager. Det mener den franske regering, der derfor vil stramme landets udlændingepolitik.

Migranter venter på at komme ombord på en bus ved en lejr i La Villette Park i Paris. Nu vil de franske myndigheder stramme udlændingepolitikken i landet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Bureau/AFP/Ritzau Scanpix

Kvoter skal fremover afgøre, hvor mange og hvilke såkaldte økonomiske indvandrere, der kan komme til Frankrig.

Det sagde landets arbejdsminister, Muriel Penicaud, tirsdag i et interview med den franske tv-station BFM TV ifølge Reuters. Her forklarede hun, at regeringen vil indføre lister over relevante erhverv, der kan blive dækket med kvoterne.

Kvotesystemet skal være klar næste sommer, og udvælgelsen vil ske på baggrund af en analyse af, hvilke brancher der har brug for udenlandsk arbejdskraft. Det sker som en del af en større stramning af Frankrigs udlændingepolitik.

Kvoterne gælder kun for økonomiske indvandrere, der kommer til Frankrig fra et ikkeEU-land for at arbejde. Asylansøgere og familiesammenførte er i høj grad underlagt EU-lovgivning.

Langt over Danmark og EU-gennemsnit

Ifølge det britiske medie The Telegraph sammenlignede arbejdsministeren Frankrigs kommende kvotesystem med en fremgangsmåde, der bruges i Canada og Australien. Her kan man få arbejdsvisum til en afgrænset periode til et bestemt job.

Andre OECD-lande har forskellige afarter af et lignende kvotesystem.

Nationalitet vil ikke indgå som en kriterium i ansøgningsprocessen, sagde Muriel Penicaud ifølge The Telegraph.

Ifølge Eurostat var arbejdsløsheden i Frankrig i september 8,4 procent.

Mens det er langt over EU-gennemsnittet såvel som den danske arbejdsløshedsprocent, er der tale om det laveste niveau i et årti i Frankrig.

I perioden 2014-2016 var mere end hver tiende arbejdsløs.

En lille andel

Forslaget minder om en lignende idé fremført i 2007 af den daværende præsident i Frankrig Nicolas Sarkozy. Dengang fik det dog en hård medfart, ligesom kritiske røster også allerede har ytret sig mod det nu.

Blandt argumenterne imod kvotesystemet er, at økonomiske indvandrer kun udgør en lille del af den samlede tilstrømning.

Ifølge Financial Times og The Telegraph kom der cirka 33.000 økonomiske indvandrere til Frankrig sidste år. Til sammenligning fik mere end 250.000 mennesker opholdstilladelse i landet i 2018. I mange tilfælde var der tale om studerende eller familiesammenførte.

Slut med gratis lægehjælp

Men kvotesystemet er ikke den eneste stramning af udlændingepolitikken, der bliver diskuteret i Frankrig i øjeblikket.

Ifølge The Telegraph ventes Frankrigs premierminister, Edouard Philippe, at fremlægge et andet tiltag, der gør, at asylansøgere og illegale immigranter ikke har adgang til gratis læge- og sundhedshjælp i de første tre måneder.

Formålet er ifølge The Telegraph dels at gøre op med såkaldt helbredsturisme, men også at Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, gerne vil stramme indvandrerpolitikken. Det skal ses som en del af Macrons kamp om stemmer mod Marine Le Pen og hendes højrenationale parti, Rassemblement National.