Frankrig til sine statsborgere: Forlad Afghanistan med det samme

Frankrig opfordrer sine statsborgere til at rejse ud af Afghanistan. I Danmark nøjes udenrigsministeriet med at opfordre danskere til at »overveje« at forlade landet.

Et Taliban-flag blafrer i vinden ved grænsebyen Chaman i Pakistan, efter at Taliban hævder at have taget magten over den afghanske side af grænsekrydsningen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asghar ACHAKZAI / AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I Afghanistan er sikkerhedssituationen nu så anspændt, at Frankrig opfordrer alle landsmænd til at forlade landet snarest.

17. juli afgår et særligt fly fra Kabul til Paris, som franskmænd kan rejse med gratis, skriver den franske ambassade i Afghanistan. Hvis man ikke tager dette fly, bør man straks rejse ud af Afghanistan. Ellers kan Frankrig ikke længere garantere sikkerheden ved afrejsen, står der også.

Frankrig slutter sig dermed til lande som Indien og Kina, der også har evalueret eller opfordret sine statsborgere til at rejse væk.

I Danmark skriver udenrigsministeriet i en mail til Berlingske, at man længe har opfordret danske statsborgere til at overveje at forlade landet – både i rejsevejledninger og i beskeder, som er sendt ud til danskerlisten i Afghanistan. Man opfordrer også eventuelle rejsende til at søge professionel sikkerhedsrådgivning, og så er Danmark »i tæt dialog med øvrige ligesindede lande om situationen«.

Styrker fra USA og Nato begyndte at trække sig ud af Afghanistan i begyndelsen af maj i år. Planen er, at de senest skal være helt ude af landet 11. september – cirka 20 år efter at de gik ind i landet.

De fleste af 2.500 amerikanske soldater og 7.500 soldater fra den NATO-ledede mission i landet er ude af Afghanistan. Derfor er det primært op til de afghanske styrker selv at bekæmpe oprørsgruppen Taliban.

Imens er Taliban i fuld sving med at opruste og er i færd med at erobre nye områder.