Frankrig roser Algeriet for fredelig demokratisk overgang

Algeriet er i færd med at skrive et nyt og vigtigt kapitel i landets historie, siger fransk udenrigsminister.

Hundredvis af algeriere var tirsdag på gaden i Algier for at fejre præsident Abdelaziz Bouteflikas beslutning om at træde tilbage. Zohra Bensemra/Reuters Fold sammen
Læs mere

Algier. Frankrig har tillid til Algeriets demokratiske overgang, efter at den algeriske præsident har indgivet sin afskedsbegæring i forbindelse med massive protester mod ham.

Det siger den franske udenrigsminister, Jean-Yves Le Drian.

Udenrigsministeren mener, at den 82-årige præsident Abdelaziz Bouteflikas beslutning om at træde tilbage markerer, at "Algeriet skriver et vigtigt, nyt kapitel i landets historie".

Algerierne har gennem "værdige og fredelige" protester de seneste uger vist, at de var "fast besluttede på at få deres stemmer hørt". Det siger Jean-Yves Le Drian.

- Vi er overbeviste om, at alle algeriere er i stand til at fortsætte denne demokratiske overgang i den samme rolige og ansvarlige ånd, som har hersket de seneste uger, tilføjer Le Drian.

82-årige Bouteflika har styret den tidligere franske koloni i to årtier og er længe blevet kritiseret for at holde fast i magten.

Efter et enormt pres meddelte præsidenten tirsdag, at han går af.

Meddelelsen kom, kort efter at den algeriske hærchef havde sagt, at den aldrende og sygdomssvækkede var uegnet til at regere og måtte gå af øjeblikkeligt.

Der har været massive demonstrationer mod Bouteflika, som er bundet til en kørestol og dårligt kan tale. Demonstranterne mener, at han blot er marionet for en magtfuld elite, der reelt styrer landet.

Abdelaziz Bouteflikas afgang blev annonceret på statsligt tv tirsdag, og kort efter samledes hundredvis af mennesker i det centrale Algier for at fejre nyheden.

Den fredelige forsamling sang og viftede med algeriske flag, mens glade bilister dyttede løs, så det kunne høres over store dele af byen.

Onsdag ventes landets forfatningsråd at mødes og bekræfte præsidentens afgang og samtidig udnævne formanden for parlamentets Overhus til midlertidig leder, indtil der bliver afholdt præsidentvalg.

Formanden bliver i første omgang udnævnt til midlertidig leder i 90 dage.

/ritzau/AFP