Frankrig presser på for migrant-lejre i Sydeuropa

Den franske indenrigsminister vil »hurtigst muligt« oprette lejre, hvor asylsøgere kan skilles fra immigranter ved EUs ydre grænse.

Flankeret af FNs flygtningehøjkommissær, António Guterres (t.v.), opfordrede den franske indenrigsminister, Bernard Cazeneuve, sent onsdag til, at der »hurtigst muligt« oprettes EU-drevne »hotspots« ved unionens sydøstlige grænse, hvor lykkesøgende immigranter og flygtninge kan deles op. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BARCELONA: Italien og Grækenland har længe tryglet om mere europæisk hjælp til at håndtere de seneste måneders dramatisk store tilstrømning af flygtninge og andre migranter. Nu er den tilsyneladende på vej. I hvert fald, hvis det står til Frankrig.

Efter et møde mellem FNs flygtningehøjkommissær, António Guterres, og den franske indenrigsminister, Bernard Cazeneuve, sent onsdag opfordrede de to ledere til, at der »hurtigst muligt« bliver oprettet modtage- og udvælgelseslejre – de såkaldte »hotspots« – i landene ved EUs sydøstlige grænse.

»På den måde vil det blive muligt at skille de migranter, som kan komme i betragtning til asyl, fra dem, der immigrerer af økonomiske årsager, allerede når de krydser EUs ydre grænser i Italien og Grækenland,« sagde Cazeneuve.

Ansvaret for driften af lejrene skal påhvile EU, hvis de berørte lande »ikke selv har de nødvendige midler til at løfte opgaven«, og Frankrig er parat til at bære sin del af byrden i den forbindelse, tilføjede ministeren.

Det franske udspil kommer få dage efter, at præsident François Hollande og den tyske kansler, Angela Merkel, på et møde blev enige om at fyre op under en harmonisering af den europæiske asylpolitik.

Lederne af EUs to største lande krævede også, at de øvrige medlemsstater i højere grad »forpligter sig til at omsætte retten til asyl«, som Merkel formulerede det. Ingen af lurepasserne blev nævnt ved navn, men den franske avis Le Figaro gætter på, at påmindelsen især var ment som en advarsel til lande som Spanien, Polen, Tjekkiet og Portugal.

Håb og desperation i Italien

Italien, der vil skulle lægge jord til adskillige af de kommende hotspots, har tidligere betinget sig, at finansieringen af dem bliver et fælles europæisk anliggende. Regeringen i Rom skal ikke nyde noget, efter at landet selv fik lov til at betale for det kostbare overvågnings- og redningsberedskab, Mare Nostrum, der fungerede i den Sicilianske Kanal indtil for et år siden. Derfor bliver seneste dages signaler fra Tyskland og Frankrig bliver imidlertid, ifølge avisen La Repubblica, modtaget med »så meget desto større tilfredshed«.

Inden der bliver sat handling bag ordene, får de italienske myndigheder imidlertid rigeligt at se til. Indenrigsministeriet opgjorde onsdag antallet af migranter, der er ankommet til landet i løbet af i årets første måneder, til 111.354.

Heraf befinder 93.608 sig fortsat i italienske asyl- og modtagecentre. Ifølge en prognose vil yderligere 20.000 have gjort dem selskab ved udgangen af september, og holder den, slipper kapaciteten på centrene ganske enkelt op.

Som alternativer peger kilder i indenrigsministeriet over for La Repubblica på militærkaserner, industrianlæg og beslaglagte mafiaejendomme. Det kan endog blive nødvendigt at indkvartere migranterne i cellerne på et nedlagt fængsel i Napoli-området, advarer de.