Frankrig på vej mod burkaforbud

Frankrig er på vej mod et forbud mod muslimske kvinders burka og niqab. Regeringen vil udforme en konkret lovforslag. Præsident Sarkozy går ind for forslaget.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et forbud mod burka og niqab, der dækker muslimske kvinder ansigter, er på vej i Frankrig. En regeringstalsmand siger, at et konkret lovforslag bliver lagt frem for regeringen i maj.

Forslaget kommer midt i en hidsig debat i Frankrig om kvindernes rettigheder og religionsfrihed.

Præsident Nicolas Sarkozy går ind for et forbud. Han har flere gange sagt, at en burka eller en niqab "krænker" kvinders værdighed og ikke er acceptabel i Frankrig.

Forslaget om et forbud bliver både rost og kritiseret - også blandt muslimer.

Et stort flertal af de franske vælgere støtter forslaget. Men juridiske eksperter siger, at forslaget kan stride mod den franske forfatning.

Den franske højesteret, der er rådgiver for regeringen om nye lovforslag, udtalte i marts, at forslaget kan være forfatningsstridig.

Forslaget om et burkaforbud kom frem for et år siden fra borgmestre rundt om i landet, der sagde, at stadig flere muslimske kvinder går med tøj, der dækker deres ansigter.

Siden da har kvindesagsgrupper varmt støtte forslaget. De siger, at forslaget kan hjælpe kvinder i fattige områder til at undgå at bære burka mod deres vilje.

Andre ser derimod et forbud som endnu et udslag af stigende modstand mod muslimer og deres symboler.

Cirka 10 procent af Frankrigs 62 millioner indbyggere er muslimer. Landet har flest muslimer af EU's 27 medlemslande.

/ritzau/Reuters