Frankrig og Tyskland raser over paven

Frankrig og Tyskland tager skarpt afstand fra pavens udmelding om, at kondomer forværrer kampen mod aids. En tidligere premierminister kalder paven »et virkeligt problem«

Paven klapper en udstoppet løve i et presidentpaladset i Camerouns hovedstad. Fold sammen
Læs mere
Foto: Osservatore Romano
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

PARIS: Pave Benedikts første officielle rejse til Afrika denne uge skulle ifølge planen have inspireret til fred og forsoning, men allerede inden hans hellighed havde sat foden på det sorte kontinent var det som fredsbudskabet var kørt af sporet.

På vej i flyet til første stop i Cameroun gik det romersk-katolske overhoved nemlig i frontalangreb på de lokale og internationale organisationer, der søger at bekæmpe Afrikas aids-epidemi med preservativer.

»Man kan ikke løse problemet med aids gennem distribution af kondomer. Brugen af dem gør tværtimod problemet værre,« erklærede paven ifølge AFP og fik dermed nok engang regeringerne i Frankrig og Tyskland på nakken.

»Sådanne udtalelser bringer offentlige sundhedspolitikker i fare samt den bydende nødvendighed af at beskytte liv,« forlød det i går fra det franske udenrigsministerium, mens den tyske sundhedsminister og udviklingsminister i en fælles udtalelse slog fast, at "kondomer redder liv, både i Europa og på andre kontinenter".

I Frankrig er selv stærkt troende katolikker begyndt at stille spørgsmålstegn ved pavens dømmekraft, og landets tidligere katolske premierminister Alain Juppé mener paven lever »i en totalt autistisk situation«.

»Denne pave begynder at udgøre et virkeligt problem,« sagde Juppé på radiostationen France Culture og henviste til, at pave Benedikt for nylig bød holocaust-benægteren biskop Richard Williamson indenfor i den romersk-katolske kirke - mens kirken i stedet ekskommunikerede moderen til en niårig voldtagen pige, fordi datteren fik foretaget en abort. En bandlysning der dog blev tilbagekaldt i weekenden.

Daniel Cohn-Bendit, næstformanden for den grønne gruppe i Europa-Parlamentet, gik dog endnu videre og betegnede på France Info udtalelserne som »et næsten overlagt mord«.

»Det er helt klart nogle alvorlige ytringer, når man ser den indvirkning den slags budskaber har i Afrika, hvor to tredjedele af hiv-positive lever,« siger Béatrice Luminet fra ngo'en Médecins du Monde ifølge AFP. »Millioner af mennesker vil blive smittet på grund af disse udtalelser, det er fuldstændig i modstrid med kirkens hovedbudskaber: respekten for livet.«