Frankrig lancerer en »terror-app« forud for EM

En ny app skal advare fodboldtilskuere under årets EM-slutrunde i Frankrig om eventuelle terrorangreb. Et tiltag, der kan risikere at øge usikkerheden, vurderer terrorforsker.

Franske sikkerhedsstyrker har forberedt sig til EM-slutrunden ved adskillige terrorøvelser. Her ses betjente foran Pierre Mauroy Stadium i Lille i det nordlige Frankrig til en øvelse tidligere på året, hvor et kemisk angreb bliver simuleret. Fold sammen
Læs mere
Foto: THIBAULT VANDERMERSCH
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De franske myndigheder vil onsdag lancere en »terror-app«, som skal advare brugerne i tilfælde af et terrorangreb under EM-slutrunden i fodbold. Det skriver nyhedsbureauet AP.

Tiltaget er et af mange, der skal styrke sikkerheden ved årets EM-slutrunde, der spilles i landet fra på fredag, og hvor også 60.000 politifolk er indsat for at sikre ro og orden.

Konkret vil appen udsende en advarsel senest 15 minutter efter, at et angreb er blevet bekræftet af myndighederne, og advarslen vil være skræddersyet efter, hvor i landet brugeren befinder sig. Sammen med advarslen kommer desuden en vejledning til, hvordan man skal forholde sig under et angreb alt afhængigt af, hvor man er og hvilken type angreb, der er tale om.

Et tiltag som terrorforsker ved Aarhus Universitet Carsten Bagge Laustsen ikke har kendskab til, er set tidligere. Terrorforskeren sætter dog spørgsmålstegn ved, hvordan appen bliver modtaget blandt tilskuerne til EM. For den risikerer ifølge ham at virke på to vidt forskellige måder:

Risikerer at skabe en frygtkultur

»Enten er den med til at skabe en frygtkultur, hvor man konstant føler, at man er i en risiko og at verden er et usikkert sted, så man skal have et beredskab,« siger han og fortsætter:

»Den anden udlægning er, at man føler, at man med appen kan gøre noget, så det faktisk virker som en ekstra sikkerhed.«

Selv vurderer Carsten Bagge Laustsen, at begge dele kan være tilfældet:

»Sikkerhed og usikkerhed er i virkeligheden to side af samme sag. Hvis appen gør, at jeg føler mig sikker, er det jo fordi, jeg er bevidst om en trussel og en risiko i det område, jeg bevæger mig rundt i, men som jeg har fået et konkret svar på, hvordan jeg skal tackle,« siger han.

Ideen kom ud af november-angrebene

Ideen til appen er opstået efter terrorangrebene i Paris i november, hvor 130 personer mistede livet i angrebene, der fandt sted flere steder rundt omkring i den franske hovedstad.

Ifølge AP er det den franske premierminister, Manuel Valls, der har presset på, for at få appen designet hurtigt, så den blev klar til slutrunden. Og netop slutrunder udgør altid en vis risiko, påpeger Carsten Bagge Laustsen:

»Store spektakulære begivenheder er altid oplagte terrormål, og derfor er der selvfølgelig en forhøjet risiko, men igen - hvis man ser på antallet af store sportsbegivenheder på verdensplan de sidste 10 år og ser på, hvor mange af dem, der har været udsat, så er det meget få,« siger terrorforskeren og nævner terroranslaget mod maraton-løbet i Boston i 2013 og angrebet på OL i München tilbage i 1972 som nogle af de mest spektakulære.

Ultanationalist ville angribe 15 steder

Tidligere på ugen blev en fransk statsborger anholdt i Ukraine. Franskmanden er ultranationalist og havde ifølge den ukrainske sikkerhedstjeneste planer om at udføre ikke mindre end 15 angreb i Frankrig før og under slutrunden. Målene var angiveligt alt fra moskeer til synagoger og regeringsbygninger.

Ud over terrorangreb kan appen også oplyse brugeren om andre »uventede begivenheder« som for eksempel oversvømmelser. Den vil være gratis og kan findes på fransk og engelsk. Appen bliver ifølge nyhedsbureauet AP officielt præsenteret ved et pressemøde senere onsdag.