»Frankrig græder og er bedrøvet, men hun er stærk«

Sorg over Nice-angrebet blander sig med fordømmelse og solidaritetserklæringer i de internationale reaktioner på terrorangrebet i Nice.

Foto: ERIC GAILLARD

Allerede i løbet af natten stod det klart, at der i Nice er tale om et terrorangreb, og at der blandt antallet af ofre - opgjort til 84 døde fredag morgen - skal tælles børn, kvinder, mænd, yngre, som ældre.

Den franske præsident Francois Hollande talte i nat til nationen. På præsidentens Facebookside opsummeres reaktionen på følgende vis: »Frankrig græder, er bedrøvet, men hun (Frankrig, red.) er stærk og vil altid være mere end de fanatikere, der ønskede at ramme os i dag«

 

Medfølelse fra hele verden

Reaktionerne på angrebet er strømmet ind fra hele verden.

NATOs generalsekretær, norske Jens Stoltenberg, skriver, at han er »rystet og trist over det kujonagtige terrorangreb i Nice. NATO står i stærk solidaritet bag Frankrigs folk.«

 

Den amerikanske præsident, Barack Obama, siger i en længere udtalelse blandt andet, at »på denne Bastilledag mindes vi om den ekstraordinære modstandskraft og de demokratiske værdier, der har gjort Frankrig til en inspiration for hele verden, og vi ved, at den franske republiks karakter vil holde længe efter dette ødelæggende, tragiske tab af liv.«

Hele udtalelsen kan læses på engelsk her:

 

Frankrigs ambassadør i USA, Gérard Araud, skriver på Twitter - i overensstemmelser med udtalelser fra den franske præsident Hollande i nat - at Frankrig vil svare igen på terroren med opskalerede militære angreb på terrororganisationen IS (Daesh):

 

EU-opbakning til Frankrig

Formanden for Det Europæiske Råd, Donald Tusk, er i Mongoliet til europæisk-asiatisk topmøde, det såkaldte ASEM. De tilstedeværende ledere har vist deres respekt for ofrene her til morgen, tweeter Donald Tusk:

Donald Tusk skriver desuden, at det er et »tragisk paradoks, at målet for angrebet i Nice var mennesker, der fejrede friheden, ligheden og broderskabet:

»Vi vil vinde denne kamp«

Den tyske kansler Angela Merkel har fordømt angrebet i Nice - ligeledes fra ASEM i Mongoliet.

»Tyskland står ved Frankrigs side i kampen mod terrorismen, forenet med mange, mange andre. Jeg er overbevist om, at vi trods forskelligheder vil vinde denne kamp,« sagde hun.

Den indiske premierminister, Narendra Modi, fordømte ligeledes angrebet:

»Mine tanker er hos de dødes familier. Jeg håber, de sårede kommer sig snart. Indien deler smerten og står fast side om side med vores franske søstre og brødre i denne utroligt triste tid,« siger Modi.

Reaktioner fra Trump og Clinton

Den amerikanske republikanske præsidentkandidat, Donald Trump, skrev først en brysk opdatering på Twitter med spørgsmålet »hvornår lærer vi?« - uden at uddybe, hvad det præcis var, hans følgere skulle lære.

Senere oplyste Trump, at han i lyset af tragedien i Nice har udsat sin præsentation af sin vicepræsidentkandidat. Og udtrykte sin solidaritet med franskmændene:

»Mine bønner og kondolencer til ofrene og familierne i den forfærdelige tragedie i Nice, Frankrig. Vi er med jer på alle måder!«

 

Også Hillary Clinton udtrykker sin solidaritet:

»Vi vil aldrig tillade terrorister at underminere de idealer om lighed og demokrati, som bærer hele vores livsstil,« lyder det i en erklæring fra den demokratiske præsidentkandidat.