Frankrig endevender religiøse radikale

13 personer med tilknytning til en radikal islamistisk gruppe bliver nu sat under fransk efterforskning mistænkt for terrorisme.

Foto: JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

13 af de 19 personer, der i fredags blev anholdt af fransk politi, efter at den al-Qaeda-inspirerede Mohamed Merah havde skudt og dræbt syv mennesker, herunder tre jødiske børn, i tre separate angreb i og omkring Toulouse, bliver nu efterforsket på baggrund af mistanke om terrorisme. Det oplyser statsadvokaten i Paris tirsdag ifølge Reuters.

Drabene har gjort den interne sikkerhed i landet til et vigtigt valgemne forud for den første valgrunde 22. april og kan have forbedret præsident Nicolas Sarkozys chancer i et løb, hvor han ellers halter efter sin socialistiske rival, Francois Hollande, i meningsmålingerne.

Ifølge anklager Francois Molins har de 13 personer tilknytning til Forsane Alizza (Ridderne af Stolthed, red.). En fredløs gruppe, omverdenen første gang hørte om i 2010, efter at den havde afbrændt straffeloven og opfordret til en boykot af den amerikanske fastfood-kæde McDonalds.

Forsane Alizzas leder, Mohamed Achamlane, er blandt dem, som er sat under efterforskning, efter at politiet under flere razziaer fandt omkring 20 skydevåben, herunder Kalashnikov-rifler, og dokumentation om, hvordan man laver sprængstoffer.

- Alle de mistænkte har bekræftet Achamlanes centrale rolle og hans vedvarende interesse for at anskaffe våben, siger anklager Molins.

Han fortæller yderligere, at ni af de mistænkte vil blive varetægtsfængslet under efterforskningen, og at de på et tidspunkt angiveligt har haft planer om at kidnappe en jødisk dommer i Lyon samt et medlem af the Jewish Defence League (Den Jødiske Forsvarsliga, red.).

Anklageren siger, at gruppen havde opfordret til, at islamisk lov skal vedtages i Frankrig, og at muslimer skulle forberede sig til en borgerkrig. I en video fra december truede gruppen angiveligt med at gå i krig mod Frankrig, hvis landet ikke trak sine styrker ud af de muslimske lande.

Achamlane har benægtet enhver hensigt om terrorisme, sagde hans advokat i weekenden.

Ifølge anklageren er der ingen direkte forbindelse mellem razziaerne mod Forsane Alizza og Merah-drabene. Dog blev operationen fremskyndet af begivenhederne i Toulouse, fordi gruppen syntes at optrappe deres aktiviteter.

Sarkozy er af nogle af sine modstandere blevet beskyldt for at udnytte den islamistiske trussel og sikkerhedsspørgsmålet i sin valgkamp, selv om meningsmålinger viser, at kun 20 procent af vælgerne anser det for en større bekymring end økonomien. Yderligere har mere end 70 procent af vælgerne godkendt præsidentens håndtering af sagen.

Trods anklagerens påstand om, at der ikke er nogen sammenhæng mellem Merah-drabene og razziaerne, lovede han i et TV-interview tirsdag, at udrydde enhver form for Merah-lignende drabstogter.

- Vi har besluttet, at det er nultolerance, sagde anklageren til Canal+ TV ifølge Reuters.

Mandag blev to radikale islamister deporteret og tre andre udvist af landet - tilsyneladende som en reaktion på netop Merah-drabene.