Fra mindreårig flygtning til HSV-stjerne. Men bygger eventyret på en stor løgn og identitetstyveri?

Der har længe været stille om den tidligere tyske storklub, Hamburger Sportverein, HSV, efter at klubben i 2018 måtte rykke ned i 2. bundesliga. På grund af en speget sag om klubbens angriber Bakery Jatta trækker HSV igen store overskrifter. Myndighederne og det tyske fodboldforbund undersøger sagen, og to konkurrerende klubber har indgivet protest.

Bakery Jatta er længe blevet opfattet som en solstrålehistorie i det tyske fodboldmiljø. I 2015 flygtede han som 17 årig til Tyskland og fik uden kluberfaring en kontrakt hos Hamburger Sportverein. Nu sættes der imidlertid spørgsmålstegn ved om historien er sand. Fold sammen
Læs mere
Foto: Axel Heimken

»Kun HSV« er sloganet hos det hæderkronede HSV, der blandt andet har haft stjerner som Kevin Keegan, Horst Hrubesch og danskeren Lars Bastrup på holdet.

Oprindeligt gik sloganet på, at det kun var HSV, der siden bundesligaens start i 1963 altid havde spillet i den bedste række.

I 2018 rykkede klubben imidlertid ud, og vittige sjæle peger nu på, at udtrykket har fået en hel ny betydning. For er der andre end HSV, der kan være så uheldig, at der pludselig er kommet stor polemik om én af klubbens få bemærkelsesværdige stjerner?

Sagen trækker tråde tilbage til hele debatten om kansler Angela Merkels flygtningepolitik.

Flygtning fra Gambia

I sommeren 2015 var Tyskland udsat for én af de største flygtninge- og migrationsstrømme i landets nyere historie. Op mod én million kom til landet.

En af dem var den 17-årige Bakery Jatta. Efter et kort ophold i Bremen lykkedes det ham at komme til prøvetræning hos HSVs daværende træner Bruno Labbadia.

Over for klubben gav Jatta udtryk for, at han ikke havde spillet klubfodbold i Gambia.

Få dage efter sin 18 års fødselsdag underskrev den eksplosive fløjspiller en treårig kontrakt med HSV og fik dermed opholdstilladelse i Tyskland – uden at han behøvede at søge om asyl. Da han var rejst ind uden papirer, havde han forinden fået tilsendt et gyldigt pas fra sit hjemland.

Allerede i 2016 var der diskussion om Jattas alder, men sagen blev aldrig undersøgt til bunds. Jatta tog med turbofart turen fra flygtning til stamspiller hos HSV. På landsplan vakte han blandt andet opsigt med et spektakulært mål i pokalsemifinalen mod Leipzig.

Hedder Jatta i virkelighed Daffeh?

I starten af august udkom magasinet Sportbild imidlertid med en opsigtsvækkende historie på forsiden: Jatta har stjålet en gambianers identitet og hedder i virkeligheden Bakery Daffeh.

Ifølge Sportbild var den nuværende HSV-stjerne 19 år, da han flygtede til Tyskland. Hermed ville han have fået afslag, hvis han havde søgt om asyl og var ikke faldet i kategorien »uledsaget mindreårig.«

Og ikke nok med det: Bladet mener også at vide, at han har spillet U20-landsholdsfodbold for Gambia. Over for sin klub fastholder Jatta sin version af historien.

Men en kendsgerning er det, at gambianeren Bakery Daffeh siden 2015 har været forsvundet.

Tråde til Merkels flygtningepolitik

Sagen har allerede udløst betydelig debat i Tyskland. Sympatisører for det højreorienterede parti, Alternative für Deutschland, ser sagen som endnu et eksempel på den manglende kontrol ved Tysklands grænser.

»I Tyskland kan alt åbenbart efterhånden lade sig gøre,« skrev f.eks. Erika Steinbach, der er tidligere medlem af CDU og en stærk kritiker af Merkels flygtningepolitik på Twitter.

Hos HSVs rival i Hansestaden betegner St. Paulis tekniske direktør og tidligere bundesligaspiller Ewald Lienen derimod diskussionen som »latterlig«:

»Her var vi én, der er integreret, som tjener sine penge her og som betaler skat, og alle er lykkelige. Hvorfor skal man bore i det og lave sådan en historie ud af det,« spørger Lienen.

Ifølge Lienen, der også har været træner for St. Pauli, bør medierne hellere interessere sig for folk, der begår ulovligheder så som terror. Klubben er kendt for at sympatisere med venstrefløjen i Tyskland.

Både HSVs og St. Paulis fans, der normalt ikke er enige om meget, bakker op om Jatta. Det samme gælder HSVs træner Dieter Hecking, der påpeger, at klubben uanset hvad »aldrig vil svigte« Jatta.

To klubber har nedlagt protest over for HSV på grund af angrebsspilleren Bakery Jatta. De kræver svar på, om Jatta har snydt sig til sin opholdsttilladelse og dermed ikke retsmæssigt er trukket i HSV-trøjen. Fold sammen
Læs mere
Foto: CHRISTIAN CHARISIUS / AFP / scanpix .

Protester fra Nürnberg og Bochum

HSVs modstandere er imidlertid langt fra så forstående. I sidste uge indgav FC Nürnberg en protest, efter at klubben havde tabt 4-0 til HSV. Søndag fulgte VFL Bochum trop efter et nederlag til HSV. På Twitter skriver klubben, at det skyldes den fortsat uafklarede situation om Jattas spilletilladelse.

To instanser gransker nu sagen. Den ene er kommunen i Hamborg; den anden er kontroludvalget i det tyske fodboldforbund, DFB. I torsdags stillede Jatta til møde med DFB, der efterfølgende meddelte, at også klubbens top vil blive indkaldt.

Sagen forventes afgjort i slutningen af måneden. I værste fald for Jatta og HSV kan sagen ende med, at spilleren bliver udvist af Tyskland, hvis det rent faktisk kan påvises, at han har løjet om sin baggrund.