Fra libanesisk premierminister til saudisk »husarrest«

Saad al-Hariris politiske karriere, der for alvor begyndte efter faderens likvidering i 2005, ser ud til at have nået sin endestation. Denne gang er det de saudiske venner, der dikterer udviklingen.

Saad al-Hariri. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ligesom dengang Libanons tidligere premierminister Rafik al-Hariri blev likvideret i Beirut i 2005, var der ingen der så hans 47-årige søn Saad al-Hariris nylige aftrædelse som premierminister komme.

Hans pludselige rejse til Saudi-Arabien lørdag den 4. november var intet ud over det normale. Saad al-Hariri er født i Saudi-Arabien og har arvet sin fars gode forbindelser til det saudiske kongehus inklusive omfattende forretningsforbindelser. Saudi-Arabien har i årevis støttet Saad al-Hariris politiske »fremtidsbevægelse« som modvægt til Irans indflydelse på Hizbollah. Selv da Saad al-Hariri styrtede under en skiferie i de franske alper i 2012 og blev hospitalsindlagt, var en af de første, der ringede for at høre, hvordan patienten havde det, ifølge Daily Star ingen ringere end vicepræsidenten for den saudiske efterretningstjeneste.

Men 13 dage efter den skæbnesvangre rejse til Saudi-Arabien, og 12 år efter likvideringen af Rafik al-Hariri sendte chokbølger gennem regionen, er det blevet Saad al-Hariris tur til at skabe et regionalt drama. Hans TV-transmitterede afsked med posten som Libanons premierminister anses for at være orkestreret af Saudi-Arabien, der er utilfreds med den libanesiske samlingsregering, og som nu ønsker at øge presset på Hizbollah og Iran ved at pille den libanesiske regering fra hinanden.

Ifølge The Independent havde Saad al-Hariri planlagt vigtige møder i Beirut til den kommende mandag, da han tog afsted om lørdagen. Én af mange andre detaljer, der antyder, at Saad al-Hariri ikke frivilligt trådte af som premierminister, og at det heller ikke er frivilligt, at han stadig opholder sig i Saudi-Arabien under forhold, der bedst defineres som en slags husarrest.

Ifølge The Independent er Saad al-Hariri stadig i kontakt med venner, familie og politiske kolleger. Men han er atypisk kortfattet i telefonsamtalerne. Han siger »Jeg kommer hjem« og »Jeg har det fint«, citerer The Independent libanesiske kilder for at fortælle.

Øger gamle sekteriske spændinger

I et TV-transmitteret interview på al-Mustaqbal-stationen forsøgte Saad al-Hariri søndag aften at berolige alle de spekulerende parter i den seneste krise. Ifølge det israelske dagblad Hareetz havde Saad al-Hariri tårer i øjnene, da han sagde, at han godt ved, at mange libanesere er bekymrede for ham, og at Libanon altid vil være hans højeste prioritet.

I samme interview sagde Saad al-Hariri, at Saudi-Arabiens kong Salman ser ham som en af sine sønner, og at kronprins Muhammed Bin Salman behandler ham som en bror. Men det beroliger ikke de mange bekymrede libanesere, der fortsætter med at spørge sig selv, hvorfor en nu tidligere premierminister, der sætter sit land højere end alt andet, ikke er i stand til at rejse hjem, når det er, hvad befolkningen ønsker.

Udviklingen i forbindelse med Saad al-Hariris aftrædelse, er lige så dramatisk som likvideringen af hans far i 2005. Syrien trak dengang sine tropper ud af Libanon, og Hizbollah blev udpeget som ansvarlig for mordet. Det bragte Libanon på borgerkrigens rand med spændinger mellem Hariri-familiens sunnistøtter og Hizbollahs shiastøtter.

Saad al-Hariris aftrædelse øger nu spændingerne mellem de samme dele af Libanons samfund, men forskellen er, at denne gang er det »vennerne« i Saudi-Arabien, der trækker i trådene – ikke Hizbollah.

Til trods for, at Hizbollah beskyldes for at stå bag likvideringen af Rafik al-Hariri, har Saad al-Hariri to gange som Libanons premierminister fremstået som en kompromissøgende leder.

Hans regering mellem 2009 og 2011 anses for at være den faktor, der netop forhindrede en eskalering af de sekteriske spændinger. Efter denne regerings sammenbrud flyttede Saad al-Hariri i tre års eksil i Frankrig og Saudi-Arabien, indtil han vendte tilbage til Libanon i 2014.

Trods mange politiske skænderier med Hizbollah og gentagne beskyldninger mod Iran fra Hariris side, har han det seneste år stået i spidsen for en bred samlingsregering.

På den måde har han positioneret sig som kompromissets mand i libanesisk politik, men også som en svag politiker, der af mangel på alternativer accepterer den rolle, omstændighederne tillader ham. Som for eksempel at sidde i regering med repræsentanter fra den organisation, der beskyldes for at stå bag farens likvidering, og som dagligt fremmer Irans interesser i Libanon.