Fra hjerte- til smertemuslinger

Italienske fiskere er bekymrede og vrede over, at de ikke må fange hjertemuslinger, fordi de eftertragtede skaldyr er tre millimeter for små ifølge EUs regler.

En italiensk klassiker, spagetti alle vongole, er truet på eksistensen. Landets fiskere frygter, at de små friskfangede bløddyr fra Po-deltaet snart kun er smagfulde minder. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BARCELONA: Et italiensk menukort uden spaghetti alle vongole ville være som et dansk frokostbord uden marineret sild. Den klassiske pastaret med hjertemuslinger, olie, hvidløg og chili er, skriver en journalist henført i torsdagsudgaven af La Repubblica, ganske enkelt som at få serveret »havet på en tallerken midt i sommerens hede«.

Så meget desto mere kritisk er situationen i disse uger for Italiens forvænte restaurantgæster samt i særdeleshed for landets muslingefiskere. Stort set alle de eksemplarer af arten chamelea gallina, der denne sommer henslæber tilværelsen ved kysterne omkring Po-flodens udløb syd for Venedig, er nemlig lige præcis så små, at fangst, kommercialisering og tilberedelse af dem ville udløse kæmpebøder til alle involverede parter.

Og ansvaret for de såvel kulinarisk som økonomisk alvorlige konsekvenser skal, ifølge fiskerne, naturligvis placeres i Bruxelles.

»Det er stort set umuligt at finde en »lovlig« hjertemusling. Skaldyrene vokser, indtil de måler 22 millimeter i diameter, og så bliver de ikke større,« forsikrer Stefano Cecchini, der leder et fiskekooperativ i byen Cattolica og fortsætter:

»Men EU har besluttet, at man ikke må fange og handle med muslinger under 25 millimeter. Det direktiv er ved at ødelægge hele markedet, og hvis det ikke hurtigt bliver ændret, vil vores muslinger – de møreste og mest smagfulde i verdenshavene – snart kun være et minde.«

Fiskerne får opbakning fra politikere på såvel højre- som venstrefløjen i Italien. De er, som en af dem formulerer det overfor La Repubblica, trætte af et Europa, »der vil lave ost uden mælk, og som vil gøre sig til herre over muslingeskallernes størrelse«. Og det er ironisk nok op til en repræsentant for den EU-skeptiske protestbevægelse M5S at efterlyse en videnskabelig kammertone.

Forskel på svin og muslinger

Indtil for få år siden havde de italienske hjertemuslinger nemlig ingen problemer med at opfylde de europæiske mindstemål. Det er efter alt at dømme markant mere nedbør over det nordlige Italien, som fra 2013 har gjort farvandet omkring Po-flodens delta mere ferskt. Og muslingerne vantrives, når saltindholdet bliver for lavt.

Om det skyldes en permanent klimaforandring eller blot forbigående vejrluner, er ikke let at afgøre. Under alle omstændigheder har fiskerne ikke tid til at vente på, at man finder ud af det. De er bange for, at muslinger importeret fra eksempelvis Filippinerne skal overtage markedet permanent, mens de ligger underdrejet. Og de har svært ved at se logikken i reglerne.

»Både svin, kyllinger og kvier bliver slagtet i en ung alder, og imens er vi tvunget til at efterlade fuldt udvoksede muslinger i havet, fordi de ifølge europæiske bureaukrater er tre millimeter for små. Er det særlig smart,« spørger kooperativleder Stefano Cecchini.

Tja, ikke hvis man skulle få lyst til en forsvarlig portion spaghetti alle vongole med ægte italienske bløddyr som akkompagnement til de seneste ugers kvælende hedebølge.