Fra børnearbejde og Assad-kritik til syrisk oppositionsleder

Med støtte fra lidt over halvdelen af stemmerne blev systemkritiker Raid Seif ny leder af Syriens opposition.

Med 58 af 102 stemmer er den kendte systemkritiker Raid Seif ny leder af Den Syriske Nationalkoalition (SNC). Scanpix/Karim Jaafar Fold sammen
Læs mere

En af Syriens ledende oppositionsgrupper, som kræver præsident Bashar al-Assad afsat, har fået ny leder.

Den kendte systemkritiker Riad Seif har lørdag efter en afstemning i Den Syriske Nationalkoalition (SNC) overtaget ledelsen.

70-årige Seif sikrede sig posten med 58 af 102 stemmer. Alliancen, som oprindeligt blev dannet i Qatars hovedstad, Doha, har i dag hovedkontor i den syriske by Idlib.

Det skriver SNC's pressekontor ifølge nyhedsbureauet NTB.

Riad Seif erstatter Anas al-Abdeh, der blev valgt som leder for oppositionen i marts 2016.

SNC består af fire syriske oppositionsgrupper. Koalitionen blev i 2012 internationalt anerkendt som legitim repræsentant for det syriske folk.

Riad Seif er født i Damaskus. Han begyndte at arbejde som blot 12-årig i den syriske tekstilindustri. Senere åbnede han en Adidas-butik i den syriske hovedstad.

Han blev første gang valgt til det syriske parlament i 1994, da Hafez al-Assad var præsident.

Senere forsøgte han at samle en opposition mod sønnen Bashar al-Assad, og han blev dømt og fængslet efter årtusindskiftet.

Seif blev fængslet for at organisere ugentlige møder i sit hjem, hvor temaet var humanitære spørgsmål. Han forlod Syrien i 2012.

Han er en af de få folkevalgte, som åbent har kritiseret Assad-styret og dets økonomiske politik, skriver det franske nyhedsbureau AFP.

/ritzau/