Fox News indrømmer: Svensk ekspertkilde var ikke relevant nok

TV-værten Bill O’Reilly erkender, at kilde præsenteret som national sikkerhedsrådgiver i en debat om immigration i Sverige er international terrorkonsulent og ikke har kontakt med den svenske regering.

USAs præsident Donald Trump vakte opsigt med bemærkninger om Sveriges akutte problemer med landets immirgrationspolitik og store flygtningestrøm de seneste år. Situationen i Sverige blev senere diskuteret på Fox News, men nu erkender TV-stationen, at valget af en emigreret svensker som kilde var problematisk og forkert blev præsenteret som en person relateret til den svenske regering. Arkivoto: Reuters   Fold sammen
Læs mere
Foto: CARLOS BARRIA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fox News indrømmer, at det var forkert at præsentere en kilde som »svensk forsvars- og national sikkerhedsrådgiver,« når han ikke har kontakt med den svenske regering.

Den amerikanske TV-station indrømmer også, at man måske kunne have fundet en mere relevant person til at kommentere og vurdere den svenske immigrationspolitik. I et debatprogram på Fox News om situationen i Sverige deltog en svensk journalist og den omdiskuterede kilde, Nils Bildt, der senere er blevet identificeret som en emigreret svensker, der har arbejdet som privat sikkerhedskonsulent i blandt andet USA.

»Kritikken er gyldig, den er gyldig,« erkender Fox News studieværten Bill O’Reilly i en kommentar i programmet »Tip of the Day« om det, han kalder protester fra »nogle venstreorienterede personer.«

TV-indslaget, hvor Bildt deltog, kom efter en diskussion af USAs præsident Donald Trumps udtalelser om Sveriges voldsomme problemer med sikkerheden som følge af landets mange immigranter. Trump har siden sagt, at han refererede til oplysninger fremført i Fox News. Svenske myndigheder har sagt, at de ikke havde kendskab til Bildt.

O’Reilly siger, at Fox News har set på sagen og erkender, at Bildt »ikke har nogen direkte rolle i den svenske regering«. Studieværten kommer ikke nærmere ind på formuleringen, der kunne indikere, at Bildt har en indirekte rolle i den svenske regering. Den oplysning kunne vække stor opsigt i Sverige, hvor forskellige medier har fundet frem til, at han er en svensker, som flyttede udenlands for en del år siden og siden har skiftet efternavn fra Tolling til Bildt. Hans stærkeste tilknytning til Sverige er ifølge den svenske avis Expressen, at han for nogle år siden forsøgte at få partiet Sverigedemokraterna til at opstille ham til det svenske folketing, Riksdagen.

En svensk forsvarsekspert siger til avisen, at han er en god bekendt af Bildt og blev overrasket over at høre ham i Fox News.

»Ja, det må jeg sige, for det havde ikke noget at gøre med de emner, som jeg plejer at tale med ham om. Det blev jeg overrasket over,« sagde Mike Winnerstig, som Expressen præsenterer som en af Sveriges mest fremtrædende forsvarseksperter.

Bildt har efter TV-indslaget sagt, at han ikke havde noget at gøre med, hvordan han blev præsenteret, og at debatten burde dreje sig om problemerne med den svenske immigrationsdebat i stedet for om hans person.

Den amerikanske TV-vært for Fox News, Bill O’Reilly, siger, at det er »rigtigt,« at Bildt foretager »rådgivningsarbejde om terror,« og at oplysningerne om tilstandene i Sverige var »præcise,« selv om han kunne have valgt en bedre kvalificeret kilde til at fremføre synspunkterne.

Ifølge Expressen flyttede Bildt i 1994 til USA med sine forældre. Siden har han boet i Storbritannien, Spanien, Japan og igen i USA. Om navneskiftet har Bildt sagt, at hans mor er i familie med den tidligere udenrigsminister Carl Bildt, der til SVT Nyheter siger, at han ikke har nogen som helst anelse om det slægtsskab, før han så det omtalt i medierne.

O’Reilly siger til sine seere, at TV-stationen brugte Bildt som kilde for som »altid at få begge sider repræsenteret i debatten.«

I en anden TV-kommentar mandag aften, amerikansk tid, erklærer O’Reilly i programmet »Talking Points Memo,« at det nylige præsidentvalg har vist, at væsentlige dele af USAs medier »er aktivt venstreorienterede, ikke objektive«. Derfor kan han forstå præsident Trumps skepsis men siger, at Det Hvide Hus bør imødegå de fjendtlige medier med fakta. O’Reilly forudser, at forholdet mellem præsident og presse kun bliver værre fra nu af:

»Det hele er blevet meget værre end bare ideologi. Nu er det krig.«

Uffe Taudal er Berlingskes korrespondent i Storbritannien