Fox News har talt med Republikanernes »store spillere«: Præsidenten er i »skrøbeligt« humør

En række dystre meningsmålinger har fået ansatte i Det Republikanske Parti i USA til at udtrykke bekymring for præsident Donald Trumps chancer for genvalg. Nogle spekulerer endda i et endnu vildere scenarie: At han trækker sig inden valgdagen. Præsidenten afviser.

Præsident Donald Trump halter bagefter Joe Biden i en række meningsmålinger i USA. Kan det få ham til helt at forlade valgkampen, hvis det bliver ved? Det antyder en række unavngivne ansatte hos Republikanerne over for Fox News. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mandel Ngan/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Præsident Trump har gjort det klart, at de mange seneste meningsmålinger - som placerer ham betydeligt bagefter Joe Biden i kampen om præsidentposten - ikke er til at stole på.

Men i hans eget parti har meningsmålingerne alligevel angiveligt fået flere ansatte til at spekulere i hans nederlag. Det skriver præsidentens eget favoritmedie, Fox News, efter at have talt med en række unavngivne ansatte i partiet.

Nogle spekulerer endda i et endnu vildere scenarie, skriver Fox News: At de dårlige meningsmålinger kan få Donald Trump til helt at trække sig fra valgkampen. Det har både præsidenten og hans kampagnestab blankt afvist.

»Fox News-meningsmålingerne er en joke,« skrev præsidenten mandag på Twitter, efter en ny meningsmåling fra Fox News placerede ham 12 procentpoint bagefter den tidligere vicepræsident, Joe Biden.

»Tror I, de vil undskylde over for mig og deres abonnenter igen, når jeg vinder? Folk vil have lov, orden og sikkerhed,« slog han fast.

Men det er ikke kun Fox News, der spår præsidenten et nederlag. Ifølge RealClearPolitics, som samler vægtede gennemsnit af landets nationale meningsmålinger, fører Joe Biden lige nu med 9,2 procentpoint over præsidenten.

De dystre meningsmålinger har angiveligt skabt bekymring hos Republikanerne. Charles Gasparino, som er journalisten bag artiklen hos Fox News, hævder på Twitter at have talt med flere »store spillere« hos Republikanerne i forbindelse med sin artikel.

En af dem beskrev angiveligt Donald Trumps humør som »skrøbeligt« efter flere uger med dårlige meningsmålinger.

Charles Gasparino understreger dog, at der endnu er fire måneder til valgdagen, og at meget kan nå at ske inden da. Donald Trump kan stadig nå at vinde en del, når han skal til at debattere mod Joe Biden, mener Gasparino blandt andet.

 

Men unavngivne kilder i partiet spekulerer alligevel i, om præsidenten kan finde på at trække sig.

»Det er for tidligt at sige, men hvis meningsmålingerne fortsat forværres, kan man forestille sig et scenarie, hvor han dropper ud,« siger en unavngiven kilde fra Republikanerne til Fox News.

»Jeg har hørt snak om det, men tvivler på, at det er sandt,« siger en anden:

»Hvis han dropper ud, tror jeg, det er, fordi han ikke selv tror på, at han kan vinde.«

Donald Trumps kampagnestab afviser klart, at præsidenten overvejer at melde sig ud af valgkampen.

»Alle ved, at mediernes meningsmålinger altid har taget fejl om præsident Trump,« lyder det ifølge Fox News.

I de seneste uger har Donald Trump mistet støtte i en række meningsmålinger, mens han har fået hård kritik for sin håndtering af både coronapandemien og de gigantiske protester mod racisme og politivold, som lige nu finder sted i USA.

Det er især blandt ældre hvide vælgere, at Donald Trump har mistet sin støtte.

Det er en vælgergruppe, som ellers plejer at udgøre et vigtigt fundament for Republikanernes valgresultater, og som i 2016 spillede en vigtig rolle i Donald Trumps snævre sejr over Hillary Clinton, skriver The Independent.

Samtidig viser flere meningsmålinger, at Joe Biden står til at vinde over Donald Trump i en række centrale svingstater, såsom Florida, Wisconsin, North Carolina, Arizona og Pennsylvania.

Joe Biden står stærkt i traditionelt republikanske stater

Selv i stater, som typisk stemmer republikansk, står Joe Biden lige nu stærkt.

Det gælder således Texas, hvor meningsmålingerne spår tæt løb mellem de to præsidentkandidater. Ifølge RealClearPolitics er Donald Trump kun to procentpoint foran Joe Biden i staten.

Tucker Carlson, der er en af Fox News' mest populære nyhedsværter, advarede for nylig om, at Donald Trump kan tabe det kommende valg – og forsøger herunder at forklare hvorfor:

Intet er dog afgjort endnu. Der er stadig fire måneder til valget, og meget kan nå at ske på den tid. Og Donald Trump har en pointe, når han skriver, at meningsmålingerne før har taget fejl.

I 2016 førte Hillary Clinton også i næsten alle meningsmålinger op til præsidentvalget.