Fotograf tog voldsomt billede af attentatmand: »Selv hvis jeg bliver dræbt, er jeg journalist. Jeg må gøre mit arbejde«

Mandag blev Ruslands ambassadør i Tyrkiet skudt og dræbt ved åbningen af en kunstudstilling i Ankara. Til stede var AP-fotografen Burhan Ozbilici, som stod ansigt til ansigt med attentatmanden - og fortsatte fotograferingen.

Billedet er taget umiddelbart efter skudattentatet. AP-fotografen Burhan Ozbilici stod på den modsatte side af hændelserne, da han fotograferede Mevlüt Mert Altintas umiddelbart efter nedskydningen af ambassadøren Andrej Karlov. Fold sammen
Læs mere
Foto: YAVUZ ALATAN

En åbning af en kunstudstilling i Ankara udviklede sig mandag til en regulært skudtragedie, hvor den russiske ambassadør i Tyrkiet, Andrej Karlov, blev skudt og dræbt.

En række journalister og fotografer var til stede under begivenheden, og derfor har verdenssamfundet efterfølgende oplevet drabet gennem gruopvækkende billeder og videoer. En af dem, som mandag vidnede og dokumenterede attentatet, er Burhan Ozbilici, der er fotograf for nyhedsbureauet Associated Press, AP.

I et indlæg på AP fortæller Burhan Ozbilici om drabet på Andrej Karlov og den 22-årige tyrkiske politimand, Mevlüt Mert Altıntaş, som skød ambassadøren.

»Begivenheden var temmelig rutinemæssig - åbningen af en russisk fotoudstiling - så da en mand på scenen trak en pistol, blev jeg chokeret og troede, at det var en teatralsk bevægelse,« begynder Burhan Ozbilici, som kun deltog i åbningen, fordi kunstmuseet lå på vej hjem fra hans arbejde.

Burhan Ozbilici siger, at der blev affyret mindst otte skud. Mevlüt Mert Altıntaş råbte »Allahu akbar«, »Gud er stor«, og flagrede med sin pistol efter at have skudt Ruslands ambassadør.

»Jeg var selvfølgelig bange og forstod faren, hvis angriberen vendte sig mod mig. Men jeg bevægede mig en smule frem og fotograferede manden, mens han tyranniserede sit desperate og tilfangetagne publikum,« skriver Burhan Ozbilici og fortsætter:

»Det her var, hvad jeg tænkte: »Jeg er her. Selv hvis jeg bliver skudt og såret, eller dræbt, er jeg journalist. Jeg må gøre mit arbejde. [...] Jeg tænkte på de venner og kollegaer, som er blevet dræbt de seneste år, mens de tog billeder i konfliktzoner.«

Et af de voldsomme billeder, som Burhan Ozbilici tog, viser gerningsmanden stå bag Andrej Karlov, lige før han bliver skudt.

»Da jeg kom tilbage til kontoret for at redigere mine billeder, var jeg chokeret over at se, at den bevæbnende mand faktisk stod bag ambassadøren, imens han talte. Som en ven, eller en bodyguard,« skriver Burhan Ozbilici.

Få minutter står gerningsmanden ikke længere passivt i baggrunden. På et nyt billede råber han agressivt med sin pistol trukket og en pegefinger i vejret. Bag ham ligger den dræbte ambassadør på gulvet.

Ifølge flere øjenvidner råbte gerningsmanden »hævn for Aleppo« og »glem ikke Aleppo« med henvisning til Ruslands rolle i bombningen af den syriske by.

Mevlüt Mert Altıntaş var ifølge foreløbige oplysninger et af de sikkerhedsfolk, som havde til opgave at bevogte den russiske ambassadør. I stedet skød han Andrej Karlov i ryggen og i hovedet og blev efterfølgende selv dræbt af tyrkiske politistyrker.

Ambassadøren blev efter attentatet bragt på hospitalet, men ifølge officielle russiske oplysninger døde han kort efter indlæggelsen.

Mindst tre andre blev såret, men ingen af dem kritisk.