Forvirringen er total: Hangarskibet, som Trump sendte mod Nordkorea, sejlede den modsatte vej

Trump sagde, at USA sendte en »armada« mod Nordkorea. Men hangarskibet »USS Carl Vinson«, der blev beordret mod Nordkorea for knap ti dage siden, sejlede den modsatte vej.

USS Carl Vinson hangarskibet, som USA altså fejlagtigt annoncerede var på vej mod Nordkorea for over en uge siden.    Fold sammen
Læs mere
Foto: US NAVY

USA sender militære flådefartøjer mod Nordkorea. Det oplyste den amerikanske flåde for lidt over en uge siden.

»Vi sender en armada,« annoncerede præsident Donald Trump.

Hangarskibet »USS Carl Vinson« blev beordret nordpå »som en fornuftig foranstaltning for at opretholde beredskab og tilstedeværelse i det vestlige Stillehav«, lød det.

Men »USS Carl Vinson« sejlede faktisk den modsatte vej. En uge efter, at hangarskibet skulle have været sendt af sted mod Nordkorea, delte den amerikanske flåde selv et billede af flådefartøjet, hvor det sejlede igennem Sundastrædet, der adskiller de indonesiske øer Java og Sumatra. Det skriver New York Times.

Hangarskibet skulle være afsejlet fra Singapore 8. april. De to indonesiske øer ligger stik sydpå fra Singapore, mens Nordkorea er nordøst for Singapore. En uge efter at »USS Carl Vinson« skulle have forladt Singapore med kurs mod Nordkorea, befandt det sig mere end 5.500 km den koreanske halvø - og var altså kun kommet længere væk.

»Skibet er nu på vej mod det vestlige Stillehav. Det skulle have været kommunikeret mere tydeligt fra begyndelsen,« sagde Pentagons talsperson, Dana White, tirsdag.

Ifølge New York Times beskriver embedsfolk i Det Hvide Hus en lang række fejl, der startede med en dårligt timet annoncering af, at hangarskibet var blevet sendt afsted, og endte med en fejlslagen forklaring fra forsvarsministeren Jim Mattis. Alt sammen var med til at skubbe til den falske fortælling om, at en »armada« var på vej mod Den Koreanske Halvø. Det blev svært for Pentagons embedsværk at rulle historien tilbage, da først præsidenten lancerede sin magtdemonstration.

Fejlene begyndte at rulle, da flåden annoncerede, at skibet Carl Vinson skulle forlade Singapore og sejle mod det vestlige Stillehav. Det kom lige i kølvandet på Trumps melding om, at tålmodigheden med Nordkorea var sluppet op. Men flåden fik ikke sagt, at hangarskibet først skulle gennemføre en mission sammen med den australske flåde i Det Indiske Ocean. Siden har medier i stor stil dækket historien som en optrapning af krisen imellem USA og Nordkorea. Berlingske skrev den 15. april, at konflikten på den koreanske halvø er ved at være fuldtonet.

Siden reagerede den sydkoreanske regering ved at sige, at hangarskibet kun skulle afskrække nordkoreanerne. Donald Trump skrev på Twitter 11.april, at »Nordkorea leder efter problemer. Hvis Kina vil hjælpe, ville det være godt. Hvis ikke, så løser vi problemerne uden dem«.

Hverken Sean Spicer, præsidentens talsmand, eller forsvarsministeren Jim Mattis benyttede lejligheder til at korrigere historien.

Nordkorea reagerede på meldingen, der altså viste sig være at forkert, ved at advare USA. USA er ved at gøre Den Koreanske Halvø til verdens største konfliktzone, og de nordkoreanske missiltest vil forsætte, lød det.