Fortrød jihad efter 12 dage – trængte til en smøg

Europæiske kriminelle flokkes til jihad, skriver tænketank, men de holder ikke ret længe. En fransk jihadi fortrød og rejste hjem, fordi han savnede tobak. Tre danske eksempler.

Farvel til tobakken. Islamisk Stat ryddede 2. april tobakslagrene i deres irakiske hoved­by, Raqqa. Få minutter efter, at dette foto blev taget, gik hele lageret op i røg. Foto: Reuters Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flavien Moreau var fuld af jihad. Han ville til Syrien og slås mod de vantro – og det kom han også. I 2012 krydsede han ind over grænsen og købte en Kalasjnikov.

Men han holdt kun i 12 dage, for han trængte sådan til en smøg.

Islamisk Stat og andre jihad-organisationer forbyder tobak, fordi det er imod Koranens forbud mod at gøre skade på sig selv, og Moreau var forberedt. Som han forklarede i retten – han havde taget nikotintyggegummi med, men ikke nok, og det blev enden på hans hellige krig.

»Jeg havde virkelig problemer med ikke at ryge. De forbød mig det … Så jeg gav emiren min riffel og tog af sted igen,« forklarede Flavien Moreau ifølge French24.

Andre franske medier beskriver, hvordan han havde et langt kriminelt generalieblad inden sin afgang til jihad, og dermed matcher han i dobbelt forstand en trend:

At kriminelle vesterlændinge tager til Syrien og Irak for at forsøge sig med jihad, men også at de samme kriminelle hurtigt vender hjem, fordi jihad var hårdere, end de havde forestillet sig.

I Danmark har der været mindst tre eksempler med kriminelle lyn-jihadi, bl.a. Abderozzak Benarabe – også kaldet »Store A« – som blev kendt som leder af den såkaldte Blågårds Plads-bande, men som blev endnu mere kendt, da DR i en dokumentarfilm fulgte hans vej til jihad.

»Med alt det lort, jeg har lavet i mit liv, vil jeg gøre noget godt,« sagde han i filmen, som bl.a. viste, hvordan han pustede gennem en forhindringsbane sammen med 14-årige børn. Filmen blev en mindre international sensation, men »Store A« holdt kun i kort tid i Syrien og vendte tilbage til Danmark og blev ifølge politiet involveret i ny bande­kriminalitet.

To andre danske kriminelle har under lignende medieopmærksomhed meldt sig til jihad, men er vendt tilbage, nemlig Ahmed Samsam og »MC,« som Berlingske ikke nævner navnet på, fordi han er sigtet i en verserende sag i Tyskland. Samsam optrådte på Facebook med tunge våben og med Islamisk Stats flag i baggrunden, men vendte hurtigt tilbage, og MC fortalte til TV2-Østjylland, hvordan han havde fundet Allah i fængslet og ville til Syrien og »give den fuld skrue.« Men det varede heller ikke længere, end det tog at få taget billeder til Facebook, og så var han i Danmark igen.

Jihad-typer

Den britiske tænketank Royal United Services Institute beskrev i marts i en rapport, hvordan jihad har en magnetisk tiltrækningskraft på tre typer af britiske kriminelle: Kriminelle med talrige småforbrydelser på bagen, grove karrierekriminelle og »personer, som tidligere har været fængslet for ekstrem islamisk adfærd.«

Rapporten opregner eksempler på kriminelle, som har tilsluttet sig jihad, og den konkluderer, at de pågældende også udgør en stor del af de 250 briter, som er vendt tilbage efter at have fået nok af jihad.

Europæiske myndigheder og jurister har fulgt sagen mod Flavien Moreau i Frankrig tæt, fordi det ifølge nyhedsbureauet AFP er den første sag mod en tilbagevendt vestlig jihadi.

Moreaus sag er relativt typisk for de kriminelle rekrutter. Han er oprindeligt syd­koreansk, men blev adopteret af en fransk familie i Nantes, og som ung slog han sig tidligt på kriminalitet, der blev hårdere og hårdere. I 2012 – som 25-årig – havde han allerede 13 domme for bl.a. røveri og overfald, oplyser French24, og i fængslet blev han omvendt til islam. I slutningen af 2012 rejste han til Tyrkiet og betalte en menneskesmugler for at smugle sig ind over grænsen til byen Atem, og her tilsluttede han sig jihad, indtil tobakken blev hans skæbne.

Tilbage i Frankrig fortrød han imidlertid og ville tilbage til Syrien, men de franske myndigheder kom ham i forkøbet. De fik nys om, at han søgte efter et falsk pas og fængslede ham. I sidste uge fik han syv års fængsel for at have tilsluttet sig jihad.