Forsvundet svensker forlægger frygtes udleveret til Kina

I over en måned har en svensk udgiver af kinakritiske bøger og tre af hans kolleger været forsvundet. En ny bog var på vej i trykken, da de en efter en forsvandt.

En kinesiskfødt svensk udgiver af kinakritiske bøger og tre af hans kolleger har været forsvundet i over en måned. En ny bog var på vej i trykken, da de en efter en forsvandt, og det frygtes, at de er blevet bortført til Kina. Fold sammen
Læs mere
Foto: TYRONE SIU

BEIJING: I et af Hongkongs travleste forretningsområder ligger en beskeden boghandel med et særligt speciale.

Udvalget på hylderne tiltrækker turister fra det kinesiske fastland. Nysgerrigt bladrer de igennem de mange bøger om Kommunistpartiet og dets ledere. Indholdet er stærkt kritisk over for partitoppen i Beijing. Nogle bøger handler om krænkelser af borgerrettigheder i folkerepublikken, mens andre kredser om saftige rygter, affærer og intriger i de øverste lag af Kinas magthierarki. »Xi Jinpings kollaps i 2017«, hedder en af publikationerne.

Bøger med den slags titel er bandlyst på fastlandet, men kan sælges i bystaten Hongkong, hvor ytrings- og trykkefrihed er garanteret ved lov. Sådan da.

I løbet af et par dage i midten af oktober forsvandt fire personer med tilknytning til den kinakritiske boghandel pludseligt. To af dem forsvandt, efter at de var taget til det kinesiske fastland for at besøge familie. En tredje er sidst set i Hongkong, mens den fjerde er en svensk statsborger ved navn Gui Minhai.

Han var rejst til Thailand og er ikke set siden. Hans telefon er slukket, og det svenske udenrigsministerium aner ikke, hvor han er. For et par uger siden modtog hans datter en besked, der vidner om, at han er i live.

»Jeg har sat penge ind på din konto. Håber, du klarer den,« lyder beskeden sendt over internettjenesten Skype.

Til svenske medier har datteren fortalt, at ordlyden er mystisk og kortfattet i forhold til deres normale korrespondance. Gui Minhai har været svensk statsborger i tyve år og har de seneste år levet af at drive et forlag og sælge bøger fra boghandlen i Hongkong. Hans venner og kolleger frygter, at Kina har kidnappet Gui Minhai eller fået ham udleveret af de thailandske myndigheder.

Forsvandt før ny bog kom på gaden

»Det her skyldes med stor sandsynlighed en af hans bøger om højtstående medlemmer af Kommunistpartiet. Jeg er ikke i tvivl om, at ordren om at kidnappe ham kommer fra Beijing,« siger en af den svenske forlæggers medarbejdere i boghandlen. Han ønsker ikke sit navn i avisen, men kan fortælle, at Gui Minhai arbejdede på at sende en ny bog på markedet.

»Han forsvandt, før han sendte filerne med den seneste udgivelse til print,« fortæller medarbejderen.

Berlingske har flere gange rettet henvendelse til det kinesiske udenrigsministerium. Ministeriets talsperson har hver gang nægtet at have kendskab til sagen.

Det ville dog ikke være første gang, at den thailandske regering udleverede personer til Kina. Det skete i sommer og så sent som for et par uger siden. Da blev to kinesiske statsborgere sat på et fly til Kina til trods for, at FN havde givet dem status som flygtninge.

Ifølge britiske BBC var Gui Minhai på samme fly.

Udgivere kræver forklaring af Kina

Sagen om den svenske forlægger med de kinesiske rødder og hans tre forsvundne kolleger har fået stor international bevågenhed. Også fra den internationale forlæggerforening, IPA, der kræver, at den kinesiske regering gør rede for, hvilken rolle den måtte have. Kina er netop blevet optaget som medlem af IPA, hvilket har fået flere medlemslande til at melde sig ud af organisationen i protest.

Den danske forlæggerforening, Danske Forlag, valgte i fællesskab med de øvrige nordiske landes foreninger at anbefale kun at give kineserne associeret medlemskab, hvilket ikke giver samme stemmebeføjelser som for fuldgyldige medlemmer. Men den anbefaling blev ikke fulgt.

Derfor valgte Norge, Island og Finlands forlagsforeninger at trække sig. De frygter, at IPA ikke i samme grad kan kæmpe for ytrings- og trykkefrihed, når Kina sidder med ved bordet.

Danske Forlag vil dog stadig være med fremover, vurderer direktør Christine Bødtcher-Hansen.

»Vi skal drøfte de her reaktioner i vores bestyrelse, men som udgangspunkt tror jeg ikke, at det får indflydelse på vores medlemskab. Det, man kan drøfte er, om vi skal bakke op om nogle initiativer, der sikrer, at ytringsfrihedsinteresser bliver tilstrækkeligt uafhængigt varetaget i IPA. Vi skal være sikre på, at man også fremover kan give en pris til en kinesisk dissident,« siger Christine Bødtcher-Hansen.