Forsvundet boghandler ringede hjem fra Kina

Lee Bo er den femte person fra en Kina-kritisk boghandel i Hongkong, som nu er forsvundet. Det kinesiske styre anklages for at stå bag.

Causeway Bay Books er lukket i dag, men i opgangen til boghandelen hænger plakater for politiske bøger om Kina. I midten ses således et billede af præsident Xi Jinping (C). Fold sammen
Læs mere
Foto: PHILIPPE LOPEZ

Dagen før nytår så Sophie Choi sin mand for sidste gang. Lee Bo, 65 år, er medejer af Causeway Bay-boghandelen i Hongkong, og onsdag tog han som ofte før afsted til et forlag inde i byen.  Men i stedet for at vende tilbage til boghandelen med bøger, ringede han fra Kina til sin kone for at fortælle, at han var i god behold.

Nytårsdag meldte Sophie Choi sin mand savnet til politiet i Hongkong. Det skriver den hongkong-baserede engelsksprogede avis, South China Morning Post, SCMP

Sophie Choi fortæller ifølge South China Morning Post til lokale medier, at hendes mand ikke ville sige til hende, hvor han befandt sig, men telefonnummeret var fra en by i Kina. Han ville bare lade hende vide, at han var i god behold. Samtalen med hendes mand foregik ydermere på mandarin, selvom de to normalt taler kantonesisk sammen. Mandarin tales i Beijing og det nordlige Kina og er standardsprog i hele landet, mens kantonesisk er Hongkongs officielle sprog ved siden af engelsk.

Lee Bo er den femte person med forbindelse til den Kina-kritiske Causeway Bay Books, der forsvinder.  Tidligere på året forsvandt den svenskfødte Gui Minhai, der ejer forlaget Mighty Current, som er hovedaktionær i boghandelen. Gui Minhai gav senere livstegn til sin datter og befinder sig tilsyneladende i Thailand, men han har ikke forklaret sin pludselige forsvinden fra Hongkong.

Den 5. november blev tre andre medarbejdere omkring forlaget og boghandlene meldt savnede: Lam Wing-kei, direktør i boghandelen, Lui Bo, administrerende direktør i forlaget, og Cheung Jiping, forretningsfører i forlaget.

Boghandelen er kendt for at sælge bøger, der er forbudte på det kinesiske fastland, og oppositionspolitikere anser de kinesiske myndigheder for at være ansvarlige for boghandlernes forsvinden.

Søndag demonstrerede oppositionspolitikere uden for det kinesiske styres »forbindelses«-kontorer i Hongkong, skriver Reuters. Demonstranterne kræver de nu fire påstået tilbageholdte boghandlere løsladt og forlanger, at Beijing-styret holder op med at blande sig i Hongkongs interne anliggender.

Der er en udtalt frygt for, at det kinesiske styre langsomt er ved at undergrave den aftale om »ét land, to systemer«, som Hongkong er blevet regeret efter siden overdragelsen fra briterne i 1997. Selv om Hongkong nu er en del af Kina, har borgerne udstrakte frihedsrettigheder, som ikke gælder i Kina. Hongkong har også sin egen politistyrke, som over for SCMP bekræfter at efterforske Lee Bos forsvinden sammen med de tre andre ansattes.

Mandag holdt Hongkongs regeringschef Leung Chun-ying et hasteindkaldt pressemøde, hvor han udtrykte »stor bekymring» over byens seneste forsvunde boghandler. Han anklagede indirekte det kinesiske styre.

»Det har været nævnt, at hændelsen kunne involvere myndigheder fra fastlandet. Det ville være uacceptabelt, hvis myndigheder fra fastlandet håndhævede lov i Hongkong, fordi det strider imod vores Grundlov« sagde regeringschefen med henvisning til aftalen om »ét land, to systemer«.

Leung Chun-ying, der kaldes CY efter sine initialer, afviste dog i samme åndedrag, at der var beviser på at kinesiske myndigheder stod bag bortførelserne, skriver Hong Kong Free Press.

Oppositionspolitikeren Albert Ho er ikke i tvivl. Han anklager direkte Kina for at have bortført Lee Bo og anfører, at boghandleren ved sin forsvinden var i gang med at forberede salget af en bog om den kinesiske præsident, Xi Jinping, fortalt af en tidligere elskerinde. Det skriver nyhedsbureauet AFP

Bøger om præsidentens hemmelige sexliv er naturligvis forbudte i Kina, men kan udgives og sælges i Hongkong, ligesom stærkt systemkritiske magasiner og bøger. Causeway Bay Books er en af flere boghandlere i Hongkong, der tiltrækker mange kinesiske turister, som kommer for at få de bøger, de ikke må købe derhjemme

Den meget løseligt sammentømrede hacker-gruppe Anonymous har flere gange vist interesse for det kinesiske styres undertrykkelse af frihedsrettigheder. Søndag blev en video lagt ud på YouTube, som viser en person i den velkendte Guy Fawkes-maske tale om overgreb mod Hongkong-borgere og opfordre til at støtte de kinesiske studerende og oppositionspolitikere.