»Forsvar Europa« går til kamp mod redningsskibe i Middelhavet

Under mottoet »Forsvar Europa« går aktivister med rødder i den national-konservative bevægelse Identitarian nu i kødet på de humanitære organisationer, der redder migranter og flygtninge i Middelhavet.

The Aquarius rescue Ship run by NGO S.O.S. Mediterranee and Medecins Sans Frontieres arrive in the port of Salerno with 1004 migrants including 240 children rescued in the Mediterranean sea, on May 26 2017. More than 50, 000 migrants have landed on Italian coasts since the beginning of this year, not counting those rescued in recent days, while more than 1, 400 have drowned or are missing, according to the UN. / AFP PHOTO / CARLO HERMANN Fold sammen
Læs mere

Aktivisterne, der består af især unge mennesker fra flere forskellige EU-lande, siger, at de i løbet af kun tre uger har indsamlet næsten 57.000 euro gennem crowdfunding.

Pengene skal ifølge hjemmesiden defend-europe.org finansiere et skib, der kan bruges mod de redningsfartøjer, som de humanitære organisationer – NGOerne – bruger til at redde migranter og flygtninge i overfyldte gummibåde i havet ud for Libyen.

»Vi forbereder en stor redningsaktion i Middelhavet. Det er en mission, der skal redde Europa ved at standse den illegale indvandring. Vi vil samle en besætning, udstyre et skib og sejle ud på Middelhavet for at jagte de skibe, der står bag menneskehandlen,« hedder det på hjemmesiden, der beskylder NGO-skibene for at samarbejde med menneskesmuglerne og bistå dem med at sejle migranterne og flygtninge til Europa.

»Vi vil udstille de såkaldte »humanitære NGOer«, da de samarbejder med kriminelle menneskesmuglere, der lever af folks elendighed. Vi vil beskytte vores grænser mod illegal indvandring og konfrontere Europas fjender til havs,« skriver aktivisterne, der blandt andet tæller medlemmer af den franske gruppe Génération Identitaire, der opstod tilbage i 2002 med det mål at bekæmpe indvandring og beskytte den nationale identitet.

NGOerne afviser pure, at de på nogen måde samarbejder med menneskesmuglerne i Libyen, der er transitland nummer et for afrikanske, mellemøstlige og asiatiske migranter og flygtninge, der vil til Europa.

Men samtidig er NGOerne opmærksomme på, at aktivisterne i Forsvar Europa kan give næring til de politikere i EU, der også er kritiske over for de humanitære redningsaktioner i Middelhavet.

For en lille måned siden forsøgte en håndfuld aktivister i en gummibåd at blokere redningsskibet MS Aquarius, der sejles af Læger uden Grænser sammen med organisationen SOS Mediterrane. Det var i havnen i den sicilianske by Catania, og aktionen blev afbrudt af det lokale politi.

Red Barnet er en af de NGOer, der har et redningsskib i Middelhavet, og generalsekretær i den danske afdeling, Jonas Keiding Lindholm, siger, at »Red Barnets eneste ærinde i Middelhavet er at redde liv«.

»Jeg er derfor chokeret over initiativet fra den her højrebevægelse. Det svarer jo til at blokere for en ambulance, der skal frem til et færdselsuheld, eller en nødhjælpskonvoj på vej frem for at hjælpe jordskælvsofre,« siger Jonas Keiding Lindholm.

»Det er menneskefjendsk, ondsindet, og så er aktionen faktisk også kriminel – i forhold til de internationale spilleregler til havs. De forpligter jo til at redde folk i havsnød,« siger generalsekretæren.