Forstå fyret FBI-chefs rolle i e-mail-sag

Få her et overblik over den nu forhenværende FBI-direktør James Comeys rolle i Hillary Clintons e-mail-sag.

James Comey blev udpeget til FBI-direktør i 2013 under Barack Obama. Det er en stilling, man normalt bestrider i ti år. Men det er enhver siddende præsidents ret at skille sig af med direktøren (arkivfoto). Reuters/Kevin Lamarque
Læs mere
Fold sammen
  • I marts 2015 afslører New York Times, at Demokraternes præsidentkandidat, Hillary Clinton, i sin tid som udenrigsminister benyttede en privat e-mailserver i embeds medfør.
  • I juli 2015 meddeler regeringens efterforskere, at der er fundet hemmeligstemplede oplysninger i nogle af e-mailene. Herefter indleder FBI en efterforskning af sagen. * I juli 2016 bliver FBI færdig med sin efterforskning af sagen. Det bliver konkluderet, at Hillary Clinton har håndteret de hemmelige oplysninger "ekstremt skødesløst", men at hun har gjort det i god tro. Der bliver ikke rejst sigtelse mod hende.
  • I august 2016 oplyser FBI, at der er fundet yderligere næsten 15.000 e-mails i forbindelse med undersøgelsen af Hillary Clintons server, computer og telefoner.
  • 28. oktober 2016 11 dage inden præsidentvalget 8. novemberorienterer FBI-direktør James Comey en række medlemmer af Kongressen om interessen for nogle af de nye e-mails.

De seneste e-mails er fundet på en computer under efterforskning af den tidligere demokratiske politiker Anthony Weiner. Computeren tilhører Weiners kone, Huma Abedin, som er rådgiver for Clinton.

  • 6. november 2016 to dage før valget orienterer James Comey Kongressen om, at FBI ikke mener, at de pågældende e-mails ændrer ved, at Clinton ikke skal retsforfølges.
  • Fire dage efter valget 12. november 2016 - giver Clinton direkte Comey skylden for, at hun har tabt valget til Donald Trump.
  • 4. maj 2017 afgiver James Comey vidneforklaring for en undersøgelseskomité i Kongressen i en sag om mulig russisk indblanding i det amerikanske præsidentvalg.
  • 9. maj 2017 oplyser vicedirektør i FBI Gregory Brower i et brev til Senatets efterretningskomité, at Comey under høringen 4. maj er kommet med uklare udtalelser.

De uklare udtalelser handler om, at Comey har overdrevet antallet af e-mails, som tidligere Hillary Clinton-rådgiver Huma Abedin har videresendt til sin mand Anthony Weiners bærbare computer.

Comey sagde under høringen i sidste uge, at Abedin med vilje havde sendt tusindvis af e-mails videre. Men ifølge embedsmænd er det sket automatisk via et backupsystem på Huma Abedins telefon.

  • 9. maj 2017 fastslår vicejustitsminister Rod Rosenstein i en skrivelse til sin chef, justitsminister Jeff Sessions, at han "ikke kan forsvare" Comeys håndtering af e-mailsagen.

På baggrund af deres anbefalinger fyrer præsident Donald Trump James Comey. I et opsigelsesbrev skriver Trump, at han ikke mener, at Comey er i stand til effektivt at lede FBI.

Kilder: New York Times, TT, Reuters og CNN