Forskning: Sexforbrydelser kobles til genetik

Mænd, der er brødre til dømte sexforbrydere, er fem gange mere tilbøjelige til også selv at begå sædelighedsforbrydelser. 40 procent af den risiko er genetisk bestemt, viser ny forskning.

Sexforbrydere er ofte sønner af sexforbrydere, viser historien - men det er ikke kun den dårlige indflydelse i familien, der spiller ind. Et nyt studie kobler risikoen for at blive en sexkrænker sammen med generne, skriver The Guardian.

»Dette betyder ikke, at sønner eller brødre til seksualforbrydere uundgåeligt også bliver seksualforbrydere. Men selvom sagerne om sexkrænkere er få, viser vores undersøgelse, at risikoen stiger betydeligt i familien,« siger Niklas Långström, professor i psykiatrisk epidemiologi ved Karolinske Instituttet i Stockholm, til The Guardian.

Forskerne har dog ikke fundet et »sexkrænker-gen«. Det er derimod sammensætningen af en række gener, der er forbundet med faktorer som impulskontrol, intelligens og seksualitet, der angiveligt påvirker risikoen for at blive sexforbryder.

Forskerne bag undersøgelsen har brugt data fra 21.566 mænd, der er dømt for seksualforbrydelser i Sverige mellem 1973 og 2009. Omkring 2,5 procent af brødre eller fædre til dømte sexforbrydere var selv dømt for sædelighedsforbrydelser sammenlignet med en sexkrænker-rate på omkring 0,5 procent i befolkningen.

Forskerne har set på både voldtægter og børnemisbrug og har fundet det samme mønster for begge forbrydelser.

Forskningsprojektet har også undersøgt brødre, der henholdsvis er vokset op i den samme familie - og brødre, der er vokset op hver for sig. Her er resultatet det samme: Generne ser ud til at spille en rolle for risikoen for at blive sexforbryder.