Forskerne undrer sig: Hvorfor går London fri denne gang?

Anden coronabølge hamrer ind over Storbritannien. Men denne gang styrer den uden om London. Det undrer forskerne. Er svaret immunitet?

 
Coronavirus har ramt hele verden. Få et overblik her. Redigering: Ida Meesenburg og Mathilde Oda Jørgensen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke, fordi London ikke er blevet ramt denne gang. Den seneste uge har Storbritanniens hovedstad registreret knap 2.000 nye tilfælde af covid-19.

Tallet er dog alligevel bemærkelsesværdigt. For mens coronavirussen igen har taget voldsomt fat i store dele af landet, er smittetrykket i London for tiden langt lavere end i mange andre af Storbritanniens storbyer.

I London er 24 ud af 100.000 indbyggere blevet smittet den forgangne uge. Det er flere gange færre end i storbyer som Manchester, Newcastle og Birmingham, hvor langt over 100 ud af 100.000 indbyggere er blevet smittet.

Til sammenligning blev 45 ud af 100.000 danskere registreret smittet i sidste uge.

Så hvad sker der i London? Spørgsmålet undrer forskerne.

Små forskelle

En mulighed er immunitet. London blev ramt hårdt af første bølge, og antistoftest viste i slutningen af juni, at omtrent 18 procent af indbyggerne allerede havde haft virussen.

Normalt siger videnskaben, at omtrent 60-80 procent af en befolkning skal være immune, før man kan opnå den såkaldte flokimmunitet, der forhindrer virussen i at sprede sig. Men allerede når 10-20 procent af en befolkning er smittet, kan det være nok til at bremse smittespredningen.

»Når kontakttallet i hele landet er ret lavt – omtrent 1 – kan ret små forskelle i, hvor mange der allerede har antistoffer, vise sig at gøre forskellen i, hvorvidt man får et stort udbrud eller et, man kan håndtere,« siger Rowland Kao, som er epidemiolog ved University of Edinburgh, til avisen The Guardian.

I Sverige har statsepidemiolog Anders Tegnell flere gange talt om, hvordan »begrænset flokimmunitet« kan være forklaringen på, at smittetallene pludselig faldt i Stockholm og andre områder, hvor mange allerede er blevet smittet.

Da de britiske sundhedsmyndigheder målte forekomsten af antistoffer i slutningen af juni, viste tre-fem procent af indbyggerne på landsplan at have udviklet antistoffer.

Advarsel ventes

Ifølge en anden forsker – Richard Harris, der forsker i social adfærd – kan det skyldes, at indbyggerne i London har lettere ved at tage deres computer i tasken og arbejde hjemmefra, når de bliver nervøse for, om en ny bølge er på vej. I andre britiske storbyer er langt flere indbyggere tilknyttet store fabrikker.

»Det kan være, at fabriksarbejdere er mere udsatte,« siger Richard Harris fra University of Bristol.

»Det er den eneste ting i adfærdsmønstret, jeg kan komme i tanke om.«
For alt taler ellers for, at London skulle være mere udsat, siger han. Byen er meget større, indbyggerne blander sig mere med hinanden, der er mere kontakt med udlandet, og mange rejser ud og ind af byen hver eneste dag.

»Man skulle jo tro, at London ville blive ramt af større udbrud,« siger han.

Selvom udbruddet i London er mere skånsomt end i flere andre britiske byer, skriver flere medier, at London alligevel kan på vej mod en større nedlukning i løbet af de kommende dage. Ifølge avisen Daily Mirror vil restauranter og barer snart blive beordret lukket klokken 22, det kan blive forbudt at socialisere med personer, man ikke deler husstand med og alle kan blive opfordret til at arbejde hjemme.

De øverste sundhedseksperter under den britiske regering ventes i dag at udsende en advarsel om situationen i Storbritannien.

»Udviklingen i Storbritannien bevæger sig i den forkerte retning, og vi befinder os på et kritisk punkt i pandemien,« forventes det, at Chris Whitty, der er chefen for den britiske sundhedsstyrelse, vil meddele befolkningen klokken 10.00 lokal tid.

Allerede i sidste uge indførte premierminister Boris Johnson lokale nedlukninger for omkring to millioner mennesker i det nordøstlige England.