Forskere vil bruge snekanoner mod globale oversvømmelser

Et forskerhold foreslår at anvende snekanoner, så afsmeltningen af gletsjerisen sker i et langsommere tempo, end vi ser nu. Dansk klimaforsker tror dog stadig, at løsningen skal findes ved at mindske udledningen af CO2.

Et forskerhold har foreslået, at man bruger snekanoner til at stabilisere afsmeltningen af gletsjere, så vandstanden ikke stiger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix

Mens vi som oftest hører, at klimaforandringerne skal bekæmpes ved at mindske CO2-aftrykket, kommer et forskerhold nu med et lidt alternativt forslag. De vil ifølge en ny undersøgelse bruge enorme snekanoner til at opretholde og gendanne isen på Antarktis, så vandstanden ikke stiger.

Der er nemlig en lang række storbyer, for eksempel Tokyo, Shanghai og New York, der alle er placeret langs kyster, som risikerer at ende med at blive dækket af vand, hvis vandstanden bliver ved med at stige, som den gør for tiden.

De fleste kender formentlig snekanoner fra skisportssteder, hvor de sprøjter sne ud på pisterne. De kanoner, som forskerne taler om, fungerer efter samme princip, men de er væsentligt større og kræver en enorm mængde energi. Nærmere bestemt 12.000 kraftfulde vindmøller.

Det skriver DR.

7.400 gigaton havvand skal nedfryses

Helt konkret ønsker forskerne at stabilisere afsmeltningen på Vestantarktis med snekanonerne ved at flytte og fryse cirka 7.400 gigaton (7.400 milliarder ton) havvand over ti år.

Forslaget vil nok få de fleste til lige at stoppe op en ekstra gang, men ideen i sig selv er ikke helt dum, hvis man spørger Rasmus Tonboe, klimaforsker hos Danmarks Meteorologiske Institut.

Snekanonerne skal nemlig suge havvand, hvor saltet er siet fra, op fra de to gletsjere Pine Island og Thwaites og så sprøjte det ud på den stadig eksisterende is. Det vil gøre isen tykkere og stabilisere afsmeltningen af de to gletsjere, der i høj grad står bag den globale vandstigning. Forskernes håb er, at det vil forhindre oversvømmelser.

Selv om ideen med snekanoner i sig selv er ganske fin, så forbliver den formentlig på tegnebrættet. Rasmus Tonboe mener da også, at løsningen på klimaforandringer skal findes ved at mindske udledningen af CO2.

»Skalaen af problemet er så stort, at jeg ikke tror på, at ideen holder i praksis. Hvis de kan redde én eller to af gletsjerne, er det fint, men der er så mange andre steder, hvor isen også smelter,« siger han til DR.

I stedet henviser han til de mere generelle råd om, at man selv forsøger at gøre en indsats for at passe på kloden. Det gælder færre flyveture, bedre isolering og at skifte den gamle benzinsluger ud med en ny elbil.

Gakkede ideer

Det er dog ikke kun snekanoner, som forskere har foreslået i kampen mod klimaforandringer, skriver DR. Faktisk har der været en del opsigtsvækkende forslag gennem tiden inden for det felt, der kaldes geoengineering, hvor nyudviklet teknologi skal hjælpe til med at ændre Jordens klimasystemer.

For eksempel har et forskerhold foreslået, at man skulle pakke Grønland ind i et stort tæppe for at afhjælpe, at isen smelter, mens andre har villet bruge enorme spejle til at reflektere solens stråler.

Det er også tidligere blevet foreslået at anvende kunstige træer og at sende en stor luftballon 20 kilometer op i luften for at sprøjte partikler ud i atmosfæren, så solens stråler reflekteres.

Trods opfindsomheden synes den bedste løsning mod klimaforandringerne indtil videre dog at være en sænkelse af CO2-udslippet.