Forskere: Verdens koralrev vil forsvinde om 30 år

Hvis den nuværende udviklingen fortsætter, vil 90 procent af verdens koralrev dø inden 2050, lyder det fra forskere. Det vil have omfattende konsekvenser for mennesker, dyrearter og økonomi.

ARKIVFOTO 2016 af Great Barrier Reef. Samtlige af verdens koralrev vil hvert år miste deres farve, hvis ikke den globale opvarmning bliver stoppet, advarer forskere.  (Foto: DAVID GRAY/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: DAVID GRAY

Der er fare for, at 90 procent af verdens koralrev er forsvundet om 30 år, spår forskere. De sidste tre årtier er halvdelen af koralrevene allerede forsvundet, skriver britiske The Independent.

»Dette er ikke noget, der kommer til at ske om 100 år. Vi mister dem lige nu,« siger havbiolog Julia Baum fra The University of Victoria i Canada til The Independent: »Vi mister dem virkelig hurtigt - meget hurtigere end jeg tror, nogen af ​​os nogensinde kunne have forestillet os.«

Koralrevene er vigtige for op til en fjerdedel af verdens marine arter, da den »underjordiske regnskov« er deres hjem. Koralrevene er også vigtige for mennesker, da de producerer oxygen, og er et vigtigt element i nuværende forskning i en kur mod cancer. Desuden har revene en indvirkning på mange landes økonomi, da turister betaler gode penge for at fiske og snorkle i koralrevene, skriver den britiske avis.

Havene er for varme

Koralrevene er truede på grund af for høje temperaturer i havet. En stigning på blot en til to grader, vil stresse koralerne og true deres overlevelse. Hvis revene skal overleve, er det nødvendigt at beskytte dem mod de trusler, der er lettere at forbedre, siger grundlægger af The Ocean Agency, Richard Vever, til The Independent.

»I forhold til de koralrev, der er mindst sårbare over for klimaændringer, vil nøglen være at beskytte dem fra alle de andre problemer, som de står over for. Det vil være forurening, overfiskning og udvikling af kystområder,« siger han.

Når havets temperatur bliver for varm, starter en proces som kaldes koralblegning. Her søger alger væk fra korallerne. Udover at give dem deres farve, sørger alger for at give dem føde. Når algerne forsvinder, svækkes korallerne. De dør, hvis det står på for længe. Der skal gøres noget ved problemet nu, lyder det fra Ruth Gates, der er leder af Hawaii Institute of Marine Biology.

»Vi har mistet 50 procent af koralrevene, men det betyder, at vi stadig har 50 procent tilbage. Vi ønsker absolut ikke at komme til det punkt, hvor vi ikke griber ind, før vi kun har 2 procent til tilbage.«