Forskere tog billede af sort hul – men de kunne ikke have gjort det uden Katie Bouman

Over 200 forskere samarbejdede om at tage og fremkalde det billede, som eksperter kalder »en Nobelpris værdigt«, af et sort hul. Men den 29-årige kandidatstuderende Katie Bouman har et særligt ansvar for det historiske billede.

Det første billede nogensinde af et sort hul. Fold sammen
Læs mere
Foto: Handout/Reuters/Ritzau Scanpix

At tage et billede af et sort hul er omtrent lige så nemt som at skulle indfange billedet af en appelsin på Månen – altså fra Jorden med din smartphone.

Sådan beskriver CNN i hvert fald den opgave, som forskere blev stillet, da de blev bedt om tage et billede af et sort hul. Det føltes fuldstændig utænkeligt, at det overhovedet kunne lade sig gøre. Men onsdag lykkedes det alligevel.

Det sensationelle billede kan ifølge The Guardian komme til fuldstændigt at revolutionere videnskabens forståelse af et af universets største mysterier. Men det var ikke blevet til, hvis det ikke var for den 29-årige ph.d.-studerende Katie Bouman, skriver CNN.

For tre år siden udviklede hun nemlig den algoritme, som gjorde det muligt at tage et billede af et sort hul i hjertet af en galakse kendt som M87, 55 millioner lysår fra Jorden.

Katie Bouman studerede dengang computervidenskab og kunstig intelligens på det anerkendte universitet Massachusetts Institute of Technology (MIT), og hun brugte sin baggrund til at skabe en såkaldt imaging code – altså en slags visualiseringskode, som skulle gøre det muligt at skabe billeder af det sorte hul.

Med algoritmerne lykkedes det holdet af mere end 200 forskere at bruge forskellige metoder til at frembringe forskellige billeder af det sorte hul – og det så ens ud på dem alle. Det var sådan, at forskerne kunne konstatere, at billedet holdt stik.

Der var 200 forskere, der arbejdede på projektet, men onsdag blev et billede af Katie Bouman delt, så hun lynhurtigt blev krediteret for succesen – og måske fik hun endda mere af æren, end hun fortjente, skriver The New York Times.

På et billede, som blev sendt rundt på Twitter, sad hun triumferende foran computeren, hvor verdenshistoriens første billede af et sort hul var fremkaldt på hendes skærm.

På Twitter begyndte folk at skrive om, at Katie Bouman fortjente anerkendelse for sit arbejde – og at hun ligesom andre kvindelige forskere ikke måtte udelades, når historien om billedet gik over i historiebøgerne.

»Der var ingen af os, der kunne have gjort det alene,« siger Bouman dog til CNN og tilføjer:

»Det lykkedes på grund af mange forskellige mennesker fra mange forskellige baggrunde.«

Der var over 200 forskere fra hele verden, som samarbejdede om at tage det første billede af et sort hul. På holdet af forskere var der 40 kvinder.