Forskere slår alarm: Superbakterie dukker op i USA

Ifølge forskere vil antibiotika blive virkningsløst, og mennesker vil igen kunne dø af selv små infektioner.

ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: JAN JØRGENSEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For første gang har forskere fundet en person i USA, der bærer på en såkaldt superbakterie. Bakterien indeholder genet mcr-1, der gør den resistent over for alle former for antibiotika.

Det skriver avisen The Washington Post på baggrund af et nyt studie fra USA's Center for Sygdomsforebyggelse, CDC.

Familien af resistente bakterier kaldes CRE. CRE har i årevis været til stede i USA, men det er første gang, at man finder en person, der bærer på en bakterie, som kan modstå selv den hårdeste form for penicillin, colistin.

Personen, der bærer bakterien, er en 49-årig kvinde fra delstaten Pennsylvania.

Fundet understreger en alarmerende udvikling, der ifølge forskere vil betyde, at antibiotika mister sin effekt, og at mennesker derfor igen kan dø af selv mindre infektioner.

- Det her viser os, at vi snart er nået til vejs ende for antibiotika. Det kan betyde, at vi vil se patienter, som vi ikke kan behandle mod selv den mest simple urinvejsinfektion, siger Tom Frieden, chef for CDC, til avisen.

Colistin er et antibiotikum, der bruges som en sidste udvej mod de multiresistente bakterier, som de amerikanske forskere betegner som "mareridtsbakterier".

I visse tilfælde kan disse bakterier dræbe op til 50 procent af de patienter, der bliver smittet. CDC har kaldt udbredelsen af disse bakterier for den mest akutte trussel mod amerikanernes sundhed.

Forskere ved det amerikanske landbrugsministerium har ifølge The Washington Post fundet den samme bakterie i hundredvis af amerikanske husdyr samt i kød, som bliver solgt i amerikanske supermarkeder.

I november slog forskere verden over alarm, efter at kinesiske og britiske forskere havde fundet colistin-resistente bakterier i levende svin, svinekød og et mindre antal personer i Kina.

Den dødelige bakterie blev efterfølgende fundet i Europa, Afrika, Sydamerika og Canada.

/ritzau/