Forskere ser nyt lys i kampen mod demens

Britiske forskere håber at have fundet medicintyper, der kan stoppe hjernecellers død hos demenspatienter.

Forskere fra et universitet i England har store forventninger til forsøg med ny medicin, som de håber kan være med til at behandle de hastigt døende hjerneceller hos demenspatienter. Scanpix/Sophia Juliane Lydolph Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forskere i Storbritannien håber at have fundet afgørende nyt i kampen mod demens og andre såkaldt neurodegenerative lidelser som Alzheimers og Parkinsons.

Ifølge mediet BBC fæster forskerne stor lid til en ny form for medicin, der angiveligt kan stoppe hjernecellernes død.

»Det er virkelig spændende,« siger professor Giovanna Mallucci fra den toksikologiske enhed ved universitetet i Leicester.

Hun håber inden længe at kunne starte kliniske forsøg på demenspatienter. Hvis det ønske holder, forventer professoren at kunne afklare, om den nye type medicin virker inden for to til tre år.

Allerede i 2013 lykkedes det for første gang et britisk forskerhold at stoppe hjernecellers død hos et dyr. Det gav genlyd verden over.

Problemet var bare, at det anvendte medikament var skadeligt for indre organer, Derfor kunne det ifølge BBC ikke kunne bruges til mennesker.

Siden dengang har forskerne arbejdet videre. De har nu ifølge professor Mallucci fundet frem til to specifikke typer medicin, der ser lovende ud.

»Begge er meget beskyttende og modvirker svindende hukommelse, lammelse og funktionsforstyrrelse af hjerneceller,« siger hun til BBC.

De to medicintyper er Trazodone, som allerede anvendes som antidepressivt middel, og DBM, som på testbasis indgår i behandling af kræftpatienter.

Selv hvis de to medikamenter viser sig at være den vidunderkur for demenspatienter, som forskerne håber på, bliver patienterne dog ikke sygdommene helt kvit.

»Det er meget usandsynligt, at vi helbreder dem helt. Men hvis du kan ændre udviklingen af Alzheimer's sygdom, kan den blive til at leve med,« siger professor Malucci.