Forskere: Sådan vil Grønland se ud, hvis indlandsisen smelter

Forskere har produceret en visualisering af, hvordan Grønland vil se ud uden sit tykke isdække. Samtidig har de fundet ud af, at den grønlandske indlandsis gemmer på hemmelige kløfter og bjerge.

»Det samlede bidrag fra isen (på Grønland, red.) til den globale havvandsstigning vil være 7,42 meter, hvis den skulle smelte helt. Det er lidt højere end tidligere beregnet,« siger Peter Fretwell, der har skabt kortet over Grønland uden is. Fold sammen
Læs mere
Foto: Michael Bothager
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forskere har fundet ud af, hvordan Grønland vil se ud uden indlandsis. Visualiseringen, som er udgivet af British Antarctic Survey, er lavet på baggrund af data fra årtiers undersøgelser, der viser placeringen og formen på områdets grundfjeld og den omkringliggende havbund. Det skriver BBC.

Det detaljerede kort over, hvordan Grønland ser ud under isen, giver forskere - og omverdenen - mulighed for at se, hvordan smeltevand fra Grønland kan påvirke vandstanden i verdenshavene.

Oplysningen til kortet over Grønland kommer fra tre forskellige kilder. Fra en luftbåren radar, der kan stråle igennem isdækket og se formen på fundamentet under isen. Fra skibe, der med med sonar kortlægger dybder på havbunden. Og så er der en grad af modellering på nogle af de svært tilgængelige steder i fjorde.

Oplysningerne er vigtige for at forstå, hvordan Grønland vil reagere på global opvarmning, og hvilken indvirkning den grønlandske indlandsis vil have på verdenshavene, hvis den smelter. Forskerne har fundet frem til, at hvis al indlandsisen på Grønland smeltede, vil verdenshavene stige med 7,42 meter. Hvert år ryger 260 milliarder tons af Grønlands indlandsis ud i havet, men ifølge forskerne vil den store stigning i vandstand ikke ske med det samme - der kommer mindst til at gå århundreder.

Se visualiseringen her:

Ifølge Peter Fretwell, der har skabt kortet, giver den nye visualisering forskere mulighed for at se de steder på Grønland, der oplever de største forandringer, i fugleperspektiv.

»Det er overraskende, at der er mere is, og at fundamentet er dybere visse steder, end hvad tidligere kort har vist. Så det betyder, at det samlede bidrag fra isen til den globale havvandsstigning vil være 7,42 meter, hvis den skulle smelte helt. Det er lidt højere end tidligere beregnet,« siger han til Phys.org.

Mathieu Morlighem, assisterende professor på Earth System Science på University of California, Irving, var hovedforfatter på rapporten, der præsenterede oplysningerne, som ligger til grund for det detaljerede kort over Grønland.

»Det er dejligt at se vores data blive visualiseret på den her måde og samtidig gøre det muligt at dele det med andre forskere. I sidste ende håber vi, at det nye kort hjælper til at reducere usikkerheden i forudsigelserne af Grønlands bidrag til havstigning. Der er stadig nogle områder som for eksempel fjorde, hvor vi mangler flere målinger, så vi fortsætter med at forbedre kortet, når flere data bliver tilgængelige,« siger han.

Du kan se flere videoer af visualiseringen af Grønland uden is her.