Forskere med »ekstremt vigtigt« fund: Diabetes er i virkeligheden fem forskellige sygdomme

Diabetes er fem separate sygdomme. De fem typer sukkersyge kan behandles forskelligt og dermed mere præcist, viser ny forskning.

Findes der flere end to typer diabetes? Ja, lyder svaret fra forskere i Sverige og Finland. Fold sammen
Læs mere
Foto: STOYAN NENOV

Der findes to former for diabetes: Type 1, hvor kroppen ikke producerer insulin, og type 2, hvor kroppen ikke kan udnytte insulin.

Men ifølge finske og svenske forskere er der tre nye typer af diabetes. Det skriver BBC.

»Det her er ekstremt vigtigt og et stort skridt på vejen mod en mere præcis behandling,« siger Leif Groop, professor og en af forskerne til BBC.

Studiet, der er foretaget på Lunds Universitets Diabetescenter i Sverige, er baseret på over 14.000 diabetespatienter. Resultatet af undersøgelserne af blandt andet patienternes blod viser, at de kan inddeles i fem kategorier:

Gruppe 1

Stort set det samme som den type 1-diabetes, man kender. Rammer forholdsvist unge mennesker, der ellers ikke er sygdomsramte, men hvor immunsystemet svigter, og kroppen ikke længere kan producere insulin.

Gruppe 2

Også unge og normalvægtige, der ikke kan producere insulin. Men immunsystemet er intakt. Denne gruppe har en forhøjet risiko for blindhed.

Gruppe 3

En gruppe patienter, der er insulinresistente og generelt overvægtige. Deres kroppe producerer insulin, men kroppen reagerer ikke på det længere. Er i større risiko for nyresygdomme.

Gruppe 4

En mildere fedmerelateret form for diabetes. Patienterne i denne gruppe var generelt overvægtige, men ikke i samme grad som patienter i gruppe 3.

Gruppe 5

En aldersrelateret type diabetes. Patienterne udvikler symptomer senere end folk i de andre grupper. Sygdommen er generelt mildere end de andre diabetestyper.

Det er forskernes håb, at de fem diabetestyper kan gøre fremtidens diabetesbehandling mere præcis. De kalder inddelingen for et første skridt i en udvikling, der skal detaljere sygdommen og de forskellige symptomer og behandlingsmuligheder, men peger også på, at der kan være mange flere diabetesundergrupper.

På verdensplan er cirka én ud af 11 voksne ramt af diabetes. Herhjemme viser de nyeste tal, at 320.545 danskere har diabetes.

Folk diagnosticeret med diabetes har forhøjet risiko for hjerteanfald, blindhed, hjertekarsygdomme og nyresvigt.