Forskere: Kvinder og unge bliver oftest ramt af angst

Forskere fra Cambridge mener, at angst er en overset lidelse. Otte millioner briter menes at være ramt.

Angst er en lidelse, som mange lider af, men ikke er diagnosticeret for, mener forskerne bag britisk studie. Genrefoto. Free/Colourbox.dk Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kvinder har dobbelt så stor risiko som mænd for at blive ramt af angst, og personer under 35 år af begge køn oplever oftere angst, end ældre personer gør.

Det konkluderer forskere fra Cambridge University i England efter at have samlet resultater fra 48 tidligere studier af angst.

Resultaterne er offentliggjort i tidsskriftet Brain and Behaviour, skriver The Guardian.

Personer, der i forvejen lider af alvorlige sygdomme som for eksempel kræft eller sklerose, har også større risiko for at blive ramt af angst.

En lidelse, som forskerne bag studiet kalder "overset".

- Der har været meget fokus på depression, og der bliver forsket meget i det. Det er vigtigt, men det er angst også, siger forskningsleder Olivia Remes fra Cambridge University til The Guardian.

- Angst kan også føre til handicap og svækkelser samt øge risikoen for selvmord, tilføjer hun.

Alene i Storbritannien er det vurderingen, at 8,2 millioner lider af angst i større eller mindre grad. Symptomerne kan være muskelsmerter og svedeture, mens angstramte ofte i højere grad isolerer sig socialt.

Gravide og ludomaner bliver også oftere ramt end gennemsnittet.

- Studiet giver os en indikation af, hvem der har størst risiko for at blive ramt af angst. Når vi ved det, kan vi bedre målrette vores sundhedsvæsens ressourcer og forebyggende indsats, siger Olivia Remes.

Fire procent af verdens befolkning lider af angst. Det tal dækker dog kun over personer, der er blevet diagnosticeret med lidelsen.

- Mange flere er ramt af symptomer på angst, siger hun.

/ritzau/