Forskere jubler over fremskridt: Nu kan Ebola kureres

Siden november har forskere testet forskellige midler mod Ebola. To af antistofferne har vist sig meget effektive.

Medarbejdere fra Læger uden Grænser arbejder i det nordøstlige DR Congo, hvor det seneste Ebola-udbrud har smittet knap 3.000 mennesker, og tager livet af omtrent 1.900. Fold sammen
Læs mere
Foto: BAZ RATNER

Ebola var en uhelbredelig sygdom. Det er Ebola nu ikke længere, vurderer forskere, som har haft succes med to nye typer medicin under det store Ebola-udbrud i DR Congo.

Siden november har læger i DR Congo testet fire nye slags medicin, og to af antistofferne har vist sig effektive i at blokere Ebola-virussen og kurere patienterne. Ingen andre stoffer vil nu blive brugt i kampen mod den dødelige sygdom i DR Congo.

Det oplyser Verdenssundhedsorganisationen (WHO) og Det Amerikanske Institut for Allergi og Smitsomme Sygdomme, som har været med at foretage testene, skriver avisen The Guardian.

»Fra nu af vil vi ikke længere sige, at Ebola er uhelbredelig,« siger professor Jean-Jacques Muyembe, generaldirektør i det congolesiske institut, som har ført tilsyn med prøverne.

»Disse fremskridt vil hjælpe med at redde tusindvis af liv.«

Det nuværende udbrud i det østlige DR Congo er det næststørste i verdenshistorien. Omtrent 2.800 mennesker har været smittede, og cirka 1.900 har mistet livet.

Én af de største udfordringer for lægerne har været, at de syge ofte nægter at tage imod behandling. Mange i området har ikke tillid til lægerne, og det har ikke hjulpet, at omtrent 70 procent af dem, som modtager behandling, alligevel dør.

»Nu hvor 90 procent af patienterne kan gå ind i behandlingscentret og komme ud fuldstændig helbredt, vil folk begynde at tro på det, og tilliden blandt befolkningen vil vende tilbage,« siger Jean-Jacques Muyembe.

Resultaterne har siden november vist, at mellem 89 og 94 procent af patienterne overlever, hvis de får behandling med et af de nye antistoffer tidligt i forløbet.

Forskere skal nu undersøge, hvilken af de to typer medicin der virker bedst under forskellige forhold.

»Vi bliver aldrig fri for Ebola, men vi skulle nu være i stand til at forhindre disse udbrud i at vokse sig til store nationale og regionale epidemier,« siger Jeremy Farrar, direktør i den britiske velgørenhedsfond Wellcome Trust, der har investeret i en kur mod Ebola.