Forskere: Hitler var jødisk

En journalist og en historiker har fundet et kraftigt DNA-indicium for, at Hitler havde jødiske eller nordafrikanske aner.

Kunne Adolf Hitler selv opfylde kravene for at blive medlem af sit eget parti? Forskere mener nej, for han havde jødiske aner. Fold sammen
Læs mere
Foto: OFF

Hvis en ny undersøgelse er korrekt, så skulle Adolf Hitler aldrig have været Adolf Hitler. For så var han kvart-jødisk, og dermed kunne han ikke ifølge de såkaldte Nürnberg-love have været medlem af sit eget parti – og dermed heller aldrig været blevet führer.

En belgisk journalist, Jean-Paul Mulders, og en belgisk historiker, Marc Vermeeren, har over syv måneder opsporet 39 af Adolf Hitlers nulevende familiemedlemmer, og de har taget DNA-prøver fra de pågældende, skriver Daily Mail med det belgiske magasin Knack som kilde.

DNA-prøverne viser, at alle familiemedlemmerne har et særligt kromosom kaldet ”Haplogruppe E1b1b.” Kromosomet er sjældent i Tyskland og Østrig – Hitlers hjemland – og i det hele taget i Vesteuropa, skriver Daily Mail og Knack.

- Det er typisk fundet blandt berbere i Marokko, Algeriet, Libyen og Tunesien og blandt både sefardiske og ashkenazi-jøder, siger Marc Vermeeren.

Rygter siden før 2. Verdenskrig

Sefardiske jøder var jøder flygtet fra Spanien, og de slog sig ned i Nordafrika og Middelhavsområdet, mens ashkenazi-jøder især boede i Østeuropa. E1b1b-kromosomet findes blandt op mod 30 procent af de pågældende jødiske grupper. Hvis Mulders og Vermeeren har ret, har de ikke et rygende bevis for, at Hitler var jødisk eller berber, men de kan med en vis rimelighed postulere det – og dermed er der også for første gang kommet spyt og kromosomer på et gammelt rygte om, at Hitler havde jødiske aner.

Allerede før Anden Verdenskrig ville rygtet vide, at Hitlers farfar var en jødisk handelsmand ved navn Leopold Frankenberger.

Den britiske avis Independent beskrev i 2007, hvordan Hitlers nevø, den halvt britiske Patrick Hitler, vidste besked om familieforholdene, og at Patrick forsøgte at afpresse Hitler. Han krævede et højtstående job i Det Tredje Rige for sin tavshed, men til sidst følte han jorden brænde under sig og flygtede til Storbritannien og senere til USA, hvor han lod sig rekruttere til flåden og altså kæmpede imod sin onkel.

Blodforbindelsen til Leopold Frankenberger er dog forblevet som så meget andet, der har med Adolf Hitler at gøre – et rygte, en myte, en forvirret detalje – og først nu foreligger noget, der kan være et kraftigt indicium.

Hvis Mulders og Vermeeren har ret.