Forskere har brudt datafortrolighed 88 gange på fire år

88 gange siden 2010 har forskere gemt, sendt eller printet fortrolige registerdata i strid med reglerne.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Alt fra professorer til direktører har 88 gange siden 2010 modtaget breve fra Danmarks Statistik om, at de har lækket fortrolige oplysninger. Det skriver metroxpress.

Danmarks Statistik har viden om os alle – eksempelvis om familie, domme, løn og helbred. og forskere kan søge om lov til at forske i databasen. Her har man dog fjernet navne, adresser samt person- og firmanumre.

Informationerne er imidlertid stadig så deltaljerede, at man kan finde folk.

I år har Danmarks Statisk 39 gange taget forskere på universiteter og i organisationer med adgang til oplysningerne i at trykke »gem«, »send« eller »print«.

Kontorchef Ivan Thaulow fra Danmarks Statistik skriver mange af brevene, når nogen har overtrådt reglerne om de fortrolige oplysninger.

»88 brud på datafortroligheden er naturligvis 88 for mange,« skriver han til metroxpress.

De fleste læk er sket til forskerens harddisk eller mail. Kun enkelte gange er der lækket til offentligheden. Ti gange har forseelsen været så grov, at Danmarks Statistik har lukket for institutionens adgang i op til fem måneder. Syv gange i år er der ifølge metroxpress blevet lukket for forskere.

»I dag har vi en nultolerance-politik over for forskere, der sender afidentificerede mikrodata. Det betyder, at vi, så snart en sådan overtrædelse konstateres, straks lukker ned for dataadgangen for hele den institution,« skriver Ivan Thaulow.

Næstformand i IT-Politisk Forening Jesper Lund siger, at forskere burde bestå et kursus, før de får adgang.

»Nogle af sagerne er ret alvorlige – og det er jo data om mange personer og virksomheder, der er blevet lækket, selv om det meste blot er til personens egen harddisk,« siger han til metroxpress.

BNB