Forskere frygter første masseudslettelse siden dinosaurerne

Unikke arter og livsformer forsvinder i alarmerende tempo, lyder det i FN-rapport. Kræver radikal forandring.

Det er nødvendigt med gennemgribende forandringer, hvis den stadige ødelæggelse af naturen skal stoppes.

Det konkluderer en ny FN-rapport, der advarer om, at mennesket er ved at undergrave selve fundamentet for dets eksistens.

Advarslerne kommer fra et stort anlagt møde i Paris på regeringsniveau for 132 lande og med deltagelse af over 450 eksperter om de globale naturødelæggelser.

»Vi er i færd med at udhule selve grundlaget for vore økonomier, vores fødevaresikkerhed, vores sundhed og livskvalitet,« siger Robert Watson, som er chef for FN's videnskabspanel for biologisk mangfoldighed.

Watson har i Paris ledet det stort anlagte møde.

På mødet har der været fokus på truslerne mod biodiversitet og økosystemer fra mange års rovdrift på naturen, fra giftaffald, forurening, forgiftninger og andre skader på Jordens evne til at forny de ressourcer, som mennesket er afhængigt af.

Op mod en million arter er udrydningstruede. Mange af dem inden for få årtier, hedder det i rapporten. Den fastslår, at tre fjerdedele af Jordens overflade er blevet »alvorligt ændret.«

»Unikke arter og livsformer forsvinder i et alarmerende tempo. Allerede nu sker det hundredvis af gange hurtigere, end det er sket i de seneste ti millioner år. Det kan føre til de første masseudslettelser, siden dinosaurerne døde for 66 millioner år siden, hedder det.«

Forskerne i Paris siger, at menneskehedens overlevelse ikke er på spil på kort sigt.

»Men på længere sigt er det vanskeligt at sige. Men hvis mennesket bliver udryddet, så vil naturen selv udvikle sig videre. Det gør den altid,« siger Josef Settele, som er professor ved miljøinstituttet i Helmholtz i Tyskland og med i ledelsen af FN's panel for biodiversitet og økosystemer.

Også Verdensnaturfonden (WWF) ser med stor alvor på rapporten.

»Vi står midt i en gigantisk naturkrise. Med den nye rapport får vi slået et syvtommersøm i vores hidtidige vurderinger af, at det står rigtig slemt til for verdens natur og vilde dyr.«

»Biodiversiteten er under så stort et pres, at det får alvorlige konsekvenser for os mennesker. Vi er afhængige af naturen for at få for eksempel rent drikkevand og mad, så vi skal handle nu,« siger Bo Øksnebjerg, der er generalsekretær i WWF, i en pressemeddelelse.

/ritzau/AFP