Forskere finder sidste udvej til at redde filer fra Wannacry

Der er fundet en sidste mulighed for at redde filer, som kan blive låst i forbindelse med hackerangreb.

epa05960674 A programer shows a sample of a ransomware cyberattack on a laptop in Taipei, Taiwan, 13 May, 2017. According to news reports, a 'WannaCry' ransomware cyber attack hits thousands of computers in 99 countries encrypting files from affected computer units and demanding 300 US dollars through bitcoin to decrypt the files. EPA/RITCHIE B. TONGO Fold sammen
Læs mere
Foto: RITCHIE B. TONGO

Franske it-eksperter siger, at de har fundet frem til en sidste mulighed for, at teknikere kan bevare de Windows-filer, som programmet WannaCry truer med at låse. Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Det globale it-angreb, der via WannaCry låser computere og kræver løsepenge, startede for en uge siden.

Eksperterne siger dog, at deres bud på en løsning kun fungere, hvis computerne ikke er blevet genstartet, siden de er blevet smittet.

Samtidig skal løsningen bruges, før WannaCry gør alvor af sin trussel og låser filerne permanent.

Ekspertgruppen består af Adrien Guinet, som arbejder som sikkerhedsekspert, Matthieu Suiche, som er international anerkendt hacker, og Benjamin Delpy, som hjalp til i aftentimerne efter sit job ved banken Banque de France.

Metoden, som gruppen kalder WannaKey, har vist sig at virke på Windows 7 og de ældre Windows-versioner XP og 2003.

Suiche mener, at løsningen, som er udviklet i al hast, også virker på Windows 2008 og Vista.

»Det er ikke en perfekt løsning, men det er indtil videre den eneste brugbare løsning, der hjælper virksomheder med at genoprette deres filer, hvis de er blevet inficeret, og de ikke har nogen sikkerhedskopieringer,« siger Suiche.

Virusser, der låser computere og kræver løsepenge, er blevet mere og mere udbredte, i takt med at hackere har tjent penge på kapringerne.

I fagsproget kaldes det »ransomware«. Ifølge The Economist steg antallet af angreb per dag i verden fra 933 til 1271 i 2016.