Forskere: Disse job bliver overtaget af robotter inden længe

Maskiner med kunstig intelligens er begyndt at overtage stillinger som chauffør og butiksmedhjælper, og snart vil de æde sig ind på arbejdspladser ved skrivebordene, spår forskere i Oxford.

»Hvad lavede du så i weekenden?« Mange har udsigt til en robot som kollega eller konkurrent til jobbet i fremtiden. Her er det en robot til et Pentagon-projekt om at håndtere menneskeskabte katastrofer. Foto: AFP  Fold sammen
Læs mere
Foto: CHIP SOMODEVILLA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et supermarkedsindkøb i London indebærer et eksistentielt spørgsmål ved udgangen.

Skal man tage chancen i køen over mod ekspedienterne for at betale, eller skal man stile direkte over mod de automatiske scannere?

Sidstnævnte valg indebærer, at man man risikerer at køre fast i de automatisk spørgsmål og alligevel - lidt skamfuld og med en følelse af ikke at være på omgangshøjde med tidsånden - må have fat i den enlige ekspedient af kød og blod, der står parat til at bistå ved rækken af computeriserede kassemedarbejdere.

Endnu sidder der chauffører bag rattet i taxaerne og måske én, der fnyser over konkurrencen fra Uber, hvor ufaglærte chauffører bruger computernavigation til at finde rundt i de labyrintiske gader.

Snart kan begge hold chauffører måske finde sammen i kamp for at bevare deres job. Både Nissan og Volvo planlægger i februar testkørsel med førerløse biler i Londons trafik.

En bred trussel

Det varer ikke længe, før også kontorfolk for alvor vil begynde at mærke konkurrencen fra maskiner med kunstig intelligens, spår forskere fra Oxford University. De har beregnet sig frem til en prioriteret liste over hvilke stillinger, som de mener robotter inden for en overskuelig årrække kan være i stand til at overtage.

Revisorer, bogholdere, ansatte i bank- og forsikringsbranchen, ejendomsmæglere og mange andre er oplagte mål ifølge en rapport fra »The Oxford Martin Programme on Technology and Employment«.

Forfatterne har givet Sunday Times adgang til deres liste, og her kan man fornøje sig med at se, om man er i akut risiko for at blive overflødiggjort på arbejdspladsen.

Specialister i sundhedsbranchen og flere typer af lærere er blandt de mindst jobtruede, mener forskerne. De forestiller sig heller ikke, at mange vil lægge sig på briksen foran en robot med psykolog-programmering.

Derimod levnes dommere, økonomer og måske en smule ironisk, men meget logisk også computerprogrammører kun omkring en 50-50 chance for at redde jobbet i fremtidens konkurrence med de kunstige hjerner.

Man kan vælge, om man vil se på det som udsigt til at få rigtig megen, dejlig fritid eller risiko for en forestående, hård kamp for overlevelse og den daglige tilværelse. Forskerne konstaterer desuden, at det ikke er sikkert, at en arbejdsgiver vil vælge den mest højteknologiske løsning, der er tilgængelig.

Uber har meddelt, at man også i førerløse biler forestiller sig chauffører, lidt ligesom i fly med autopilot, men mange af os kan tilsyneladende godt belave os på at blive kollega med en robot. Hvis vi beholder jobbet.

Uffe Taudal er Berlingskes korrespondent i Storbritannien