Forskere: Der er to forskellige slags coronavirus - og de fleste får den mest aggressive

Coronavirussen er muteret, siden den først begyndte at sprede sig i Kina sent sidste år. Nu er der to forskellige slags af virussen, og den mest aggressive af dem, er den, de fleste får, konkluderer forskere fra Kina i et nyt studie.

 
Video: Reuters, Ritzau Scanpix, Esben Busck Fold sammen
Læs mere

Det kan blive sværere at udvikle en vaccine mod coronavirussen end hidtil forventet. For det er ikke bare én coronavirus, der skal udvikles vaccine imod. Der findes i stedet to forskellige slags.

Det konkluderer en gruppe forskere fra Shanghai og Beijing i et nyt studie fra Peking University's School of Life Sciences og Institut Pasteur i Shanghai. Flere britiske medier har beskrevet studiet, blandt andet The Telegraph.

Studiet viser, at coronavirussen kan have muteret, siden den først begyndte at sprede sig i Kina sidste år. Og det betyder, at der nu findes to forskellige slags  - den ene er mild, og den anden er aggressiv. 70 procent af dem, der er blevet smittet i Wuhan, hvor coronavirussen først brød ud, fik formentligt den mest aggressive udgave af virussen.

Vigtigt at understrege er det dog, at studiet er meget småt - og der er brug for yderligere forskning på området. Resultaterne er kun baseret på 103 personers testprøver, så der er tale om et meget begrænset grundlag. Over for Daily Mail understreger en forsker også, at det er helt normalt for en virus at mutere, når den bliver spredt fra dyr til mennesker, som det er tilfældet med coronavirussen, COVID-19.

Ikke desto mindre kan den nye opdagelse muligvis gøre arbejdet sværere for de læger og regeringer, der forsøger at inddæmme coronavirussen, skriver Daily Mail. For mens 70 procent af de smittede i Kina har fået den mere aggressive udgave af coronavirussen, synes den anden, mildere udgave nu at blive mere udbredt.

De to udgaver af coronavirussen har forskerne døbt som »L« og »S«.

»L«-virussen er den mere aggressive udgave, som de fleste patienter i Wuhan altså har fået. Den spredes hurtigere end den mildere »S«-virus, men siden slut-januar har den haft sværere ved at spredes. Dem, der får den, bliver så syge, at de hurtigt kommer i karantæne, og sådan kan den altså være blevet inddæmmet.

Antallet af coronaviruspatienter i Kina har været faldende i et stykke tid. For nyligt var antallet af nye virustilfælde det laveste, det har været, i seks uger.

Den mildere »S«-virus, mener forskerne, kan have været den coronavirus, som først blev givet videre til mennesker. Fordi den er mildere, oplever folk typisk færre symptomer, når de får den, og bliver mindre syge. Det betyder, at der typisk også går længere tid, inden de opsøger læge. I mellemtiden kan de nå at smitte flere personer.

Ifølge The Telegraph viser en undersøgelse af en amerikansk patient også, at det er muligt at have begge typer af coronavirussen på én gang.

En britisk forsker fra University of Leeds, Stephen Griffin, advarer dog om, at det er for tidligt at konkludere om virussen virkelig har splittet sig i to. Han forklarer, at det er helt normalt for en virus at mutere, idet den spredes fra dyr til mennesker - og at den derfor kan se forskellig ud fra person til person.