Forskere: Danske nyfødte græder mindre end i resten af verden

Babyer græder i gennemsnit omkring to timer dagligt i deres første to uger, viser ny rapport.

Babyer græder mere i Storbritannien, Canada, Italien og Holland end i andre lande, mens nyfødte i Danmark, Tyskland og Japan er nemmest og græder mindst, siger forskere i en ny rapport mandag. Reuters/David Mdzinarishvili Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Babyer græder mere i Storbritannien, Canada, Italien og Holland end i andre lande, mens nyfødte i Danmark, Tyskland og Japan er nemmest og græder mindst. Det siger forskere i en ny rapport mandag.

I deres forskning har de undersøgt, hvor meget babyer forskellige steder i verden græder i deres første tre levemåneder. Undersøgelserne, som er foretaget af psykologer fra Storbritannien, er de første oversigter af denne art.

- Der er store forskelle på, hvor meget babyer græder i de første uger af deres liv, fastslår Dieter Wolker, som har ledet forskningen på Warwick Universitet.

- Vi kan lære mere ved at undersøge kulturer, hvor der bliver grædt mindre - blandt andet ved at undersøge, hvorvidt dette har forbindelse med forældrenes roller eller andre faktorer med forbindelse til graviditet, oplevelser eller genetik, tilføjer han.

De højeste niveauer af kolik, der defineres ud fra gråd mere end tre timer dagligt i mindst tre dage om ugen, blev fundet hos babyer i Storbritannien, Canada og Italien, mens der blev konstateret mindst kolik i Danmark og Tyskland.

Rapporten konkluderer, at babyer i gennemsnit græder omkring to timer dagligt i deres første to uger. De græder derefter lidt mere i de følgende uger, hvilket kulminerer med to timer og 15 minutters gråd, når de er seks uger.

Derefter græder de noget mindre - og når ned på et gennemsnit på en time og ti minutter, når de er 12 uger.

Men der er store forskelle. Nogle babyer græder kun 30 minutter dagligt, mens andre græder i fem timer.

Forskningsrapporten, som er udgivet af tidsskriftet Journal of Pediatrics, er en meta-analyse, som har omfattet over 8700 babyer i blandt andet Tyskland, Danmark, Japan, Canada, Italien, Holland og Storbritannien.

Wolker pointerer, at den nye oversigt kan anvendes af læger og sygeplejersker, når de skal oplyse forældre om, hvorvidt deres babyers gråd er inden for det normale, og om de eventuelt skal have ekstra støtte.

/ritzau/Reuters