Forskere bestøver blomst med drone

Japanske forsker har taget første skridt mod alternativ bestøvning af blomster i form af en fjernstyret drone med hestehår og lim.

Japanske forskere har udviklet en minidrone, der kan bestøve blomster. Fold sammen
Læs mere
Foto: JAN JØRGENSEN

Alle kender den med blomsten og bien. Udover at være en solid metafor, forældre fortæller deres børn, så udgør blomsten og bien elementerne i bestøvning - en proces, der er essentiel for at kunne dyrke verdens afgrøder.

Planter formerer sig ved hjælp af bestøvning. Insekter, som eksempelvis bien, transporter pollen fra en blomst til en anden. Pollen indeholder genetisk materiale. Derfor bliver blomsten befrugtet og starter næste generation af blomster.

Nu har et hold forskere i Japan udviklet en lille, fjernstyret drone, som kan afløse biens fornemmeste opgave. Dronen kommer i kølvandet på et verdensomspændende 'bestøvningsproblem', der skyldes nedgang i antallet af bier og lignende insekter, skriver CNN.

Fugle og flagermus er også i stand til at transportere pollen, men det er hovedsageligt en opgave for insekter. Ifølge en amerikansk rapport fra Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services, IPBES, er verdens bier truede.

Nedgang i antallet af bier skyldes blandt andet øget pesticidbrug i landbruget, sygdomme, skadedyr og klimaforandringer, skriver CNN.

»Den globale bestøvnings-krise er et kritisk spørgsmål for miljøet og vores liv,« står der i rapporten fra IPBES. 75 procent af verdens afgrøder er til dels afhængige af bestøvning.

Udover at være gode kilder til vitaminer er afgrøderne essentielle for verdensøkonomien, da flere lande er afhængige af eksempelvis kaffe- og kakaoproduktion.

»Uden bestøvning vil mange af os ikke længere være i stand til at nyde kaffe, chokolade og æbler, samt mange andre fødevarer, der er en del af vores hverdagsliv,« udtaler en af forskerne bag rapporten Simon Potts i en pressemeddelelse. 

Den nye drone består af tre dele. De japanske forskere startede med at købe en kommercielt produceret minidrone for 100 dollars. Så har de taget hestehår fra en malerpensel og sat på dronen for at simulere kroppen på en bi. Til sidst har de belagt hestehårene med en særlig lim, de har udviklet, der får pollen til at side fast på dronen, skriver CNN.

Dronen kan på nuværende tidspunkt ikke erstatte bier og lignende insekter, men det er første skridt mod alternativ bestøvning.

»Jeg tror, ​​at en form for kunstig intelligens og GPS ville være nyttigt for udviklingen af ​​sådanne automatiske maskiner i fremtiden,« siger forsker Eijiro Miyako, der er en af dronens ophavsmænd til CNN.