Forskere advarer FNs generalsekretær

100 forskere skriver i et åbent brev til FNs generalsekretær, at det er bedre at bruge kræfterne på tilpasse sig fremtidens klima end at bekæmpe udslip af drivhusgasser.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

100 forskere fra hele verden har sendt et åbent brev til FNs generalsekretær Ban Ki-moon for at advare ham mod kampen mod global opvarmning.

Ifølge forskerne, bl.a. fysiker Bjarne Andresen fra Niels Bohr Institutet, er det »umuligt at stoppe klimaforandringer, der er et naturligt fænomen«. Derfor bør verdenssamfundet ikke bruge ressourcer på at indgå aftaler om at reducere udslippene af drivhusgasser, men i stedet bruge dem på at tilpasse sig til de forandringer, fremtidens klima vil byde på.

Dertil kommer ifølge underskriverne, at FNs forsøg på at reducere udslippene af drivhusgasser vil gå ud over den økonomiske vækst. Det vil »sandsynligvis snarere øge de menneskelige lidelser pga. fremtidens klimaforandringer end reducere dem«.

Bjarne Andresen har bl.a. skrevet under, fordi han ikke mener, at der belæg for de konklusioner, beslutningstagerne drager på baggrund af oplysninger fra det internationale klimapanel IPCC.

Skal vi bare droppe klimakampen og køre løs i vores biler, fordi det hele er lige meget?

»Det er i den retning, vi skal. Det er billigere for os at indrette os på og gardere os imod de forandringer, der vil komme. Godt nok er vi mennesker magtfulde, men at tro, at vi kan lave om på klimaet, det er tæt på hybris. Kloden er et enormt system, som vi ikke kan kontrollere,« siger han.