Forsker: Plastikforurening i verdenshavene er »skræmmende«

For første gang har havbiologer målt mængden af plastikstykker helt ned til 1/100 af en millimeter i oceanerne. Resultatet er bekymrende.

Arkivfoto fra Bulgarien hvor frivillige forsøger at rydde en sø fyldt med plastikaffald nær byen Krichim i 2009. Fold sammen
Læs mere
Foto: DIMITAR DILKOFF
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Koncentrationen af mikroplastik i verdenshavene er langt højere, end forskerne hidtil har troet, viser to nye undersøgelser fra DTU ifølge Politiken.

Dermed er alle betingelser for en massiv kemisk forurening af fødekæden tilstede. Via vandlopper og andre former for dyreplankton kan mikroplastikken havne i fisk, som derefter spises af fugle eller af mennesker og andre pattedyr.

Undersøgelserne er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Marine Pollution Bulletin, og de afslører, at der er så meget mikroplastik i verdenshavene, at der i gennemsnit kan konstateres en partikel per to liter havvand. Og tallet stiger kraftigt, jo nærmere man kommer land.

Forskerne fra DTU har set på plastikstykker, der er mindre end 0,3 milimeter, som er under den grænse, som de fleste havforskere hidtil har opereret med, når de har beskæftiget sig med mikroplastik i oceanerne.

»Ved hjælp af særlige analyseteknikker er vi gået efter plastikstykker helt ned til 1/100 milimeter, og når man gør det, tegner der sig et nyt billede. Så ser man pludselig, hvor udbredt plastik egentlig er i verdenshavene. Det er lidt skræmmende,« siger Torkel Gissel Nielsen, der er professor ved DTU Agua.

Vandprøverne, der ligger til grund for undersøgelsen, blev indsamlet i foråret 2014, da ekspeditionsskibet »Dana« var på åletogt til Sargossahavet ud for USAs østkyst. Der blev under togtet kontinuerligt indsamlet vandprøver ved hjælp af et særligt indtag monteret under Danas skrog. Derved fik man prøver fra de øverste 6-8 meter i havet - og det er mikroplastforekomsten i dette lag, der nu er kortlagt for første gang.

Verdenshavene forurenes hvert år med 5-15 millioner ton plastik, skriver Politiken.