Forsker: Macrons ambitiøse EU-plan presser Danmark

Den franske præsident ønsker turbo på de områder af EU, hvor Danmark ikke er med på grund af forbeholdene.

Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, holdt tale om EU's fremtid tirsdag ved et universitet i Frankrig. Reuters/Pool Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den franske præsident, Emmanuel Macrons, visioner for udviklingen af EU er en øjenåbner for de lande, der ikke er med i kernen af unionen.

Og det gælder også Danmark, mener Marlene Wind, der er professor ved Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet og har speciale i EU.

»Der er en klar besked til de østeuropæiske lande, der ikke kan finde ud af demokrati, og til de lande, der ikke er med i eurozonen, om at det er her, det sker.«

»For lande som Danmark er det her en advarsel om, at nu kører toget,« siger hun.

Udtalelsen kommer efter, at præsidenten holdt sin tale om EU's fremtid ved Sorbonne Universitetet i Frankrig tirsdag.

Europæisk grænsepoliti, fælles asylkontor, der skal fremskynde procedure ved asylprocessor, et langt tættere forsvarssamarbejde og fælles budget for landene i eurozonen.

Det var blandt de fornyelser, som den EU-positive Emmanuel Macron præsenterede.

»Det er alle de forbeholdsramte områder. Altså på de områder, hvor vi i Danmark har forbehold, at han gerne vil sætte turbo på. Det giver store udfordringer for os,« forklarer Marlene Wind.

Idéerne blev lanceret, før den tyske forbundskansler, Angela Merkel, for alvor har indledt forhandlingerne om, hvordan den nye tyske koalitionsregering skal sammensættes.

Her vil hendes konservative CDU-parti være svækket i forhold til tidligere, hvor hun havde mere magt.

Men ud fra talen lader præsidenten sig ikke gå på af en svækket Merkel, vurderer Wind. Hun kalder præstationen »meget ambitiøs«.

»Macron har bestemt ikke trukket noget tilbage. Det var en stærk tale. Det var ikke Frankrig først, det var Europa først.«

»Der er ingen tilbageholdenhed eller ydmyghed i forhold til at se, hvordan det går i Tyskland,« siger hun.

/ritzau/